В Україні зросли ціни на більшість молочних продуктів - Асоціація виробників
В Україні зросли ціни на більшість молочних продуктів - Асоціація виробників

В Україні зросли ціни на більшість молочних продуктів - Асоціація виробників

Станом на початок вересня роздрібні ціни на низку молочних продуктів, що входять до споживчого кошика українців, знову зросли.

Як передає Укрінформ, про це повідомляєпресслужба Асоціації виробників молока.

“Зменшення обсягів виробництва молока, підвищення закупівельних цін, відключення електрики, проблеми з охолоджувальним обладнанням та псування готової продукції в магазинах, ймовірно, спричинили деяке зростання цін на більшість молочних виробів, що входять до споживчого кошика українців”, - йдеться у повідомленні.

В АВМ повідомили, що станом на 4 вересня молоко пастеризоване в середньому коштувало 49,10 грн/кг (+3% до серпня цього року і +19% до минулого року).

Кефір жирністю 2,5% в середньому коштував 56,29 грн/кг (+1,4% до серпня цього року і +14% до минулого року). Ціна на сметану жирністю 15% становила у середньому 133,93 грн/кг (+0,8% та +15% відповідно).

Середня ціна на йогурт питний становила 93,67 грн/кг (-1% до серпневої ціни та +16% до минулорічної). Йогурт у стаканах в середньому коштує 133,42 грн/кг (+1,6% та +15%).

Середня ціна на сир кисломолочний жирністю 9% становила 224,50 грн/кг. Продукт здешевшав на 9,53 грн (-4,2% до попереднього місяця).

Вершкове масло жирністю від 72,5% до 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 436,25 грн/кг (-1% до серпня і +20% до минулого року).

Сир «Український» жирністю 50% на полицях супермаркетів в середньому коштує 462,80 грн/кг (-2% до минулого місяця і +11% до минулого року).

Сир «Голландський» жирністю 45% в середньому коштує 455,28 грн/кг - це на 18,49 грн або на 4% дешевше, ніж попереднього місяця та на 72,50 грн (+16%) дорожче, ніж минулого року.

Середня ціна сиру «Маасдам» жирністю 45% вітчизняного виробництва становила 541,44 грн/кг, що на 2% менше, ніж минулого місяця, водночас на 3% більше, ніж в аналогічний період торік.

«Гауда» жирністю 45% у порівнянні з попереднім місяцем здорожчав на 10,26 грн (+2%) та у порівнянні з минулорічним періодом - на 67,08 грн (+15%) і в середньому коштує 449,06 грн/кг.

«Моцарелла» українського виробництва в середньому коштує 448,38 грн/кг. Ціна на сир зросла на 3,54% порівняно до попереднього місяця, але зменшилась на 5% порівняно з минулим роком.

Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі зауважує, що зростання цін на більшість молочних продуктів має бути наслідком дорожчання молока-сировини протягом липня-серпня та довгострокового збільшення витрат на енергоносії. Через удари по енергетичних об'єктах в Україні відбуваються тривалі відключення електроенергії, що заважає роботі вентиляції на фермах, викликає теплові удари у корів та знижує їх продуктивність. У серпні молокопереробні заводи мали дефіцит сировини, а ціни зростали.

У АВМ зазначили, що через тривалі відключення електроенергії псуються молочні продукти, адже дизельних генераторів для супермаркетів недостатньо. Використання генераторів призвело до зростання виробничих витрат, а підвищення закупівельних цін на молоко-сировину вплинуло на здорожчання готової молочної продукції.

В асоціації прогнозують скорочення споживання вершкового масла та інших молочних продуктів на внутрішньому ринку восени, через занадто високі ціни.

Як повідомлялось, у серпні закупівельні ціни на молоко зросли порівняно з липнем; середньозважена ціна трьох ґатунків становила 14,25 грн/кг без ПДВ, що на 44 коп. більше, ніж місяць тому.

Теги по теме
Рынок
Источник материала
loader
loader