У Пекіні розпочався саміт лідерів Китаю і країн Африки
У Пекіні розпочався саміт лідерів Китаю і країн Африки

У Пекіні розпочався саміт лідерів Китаю і країн Африки

У Пекіні розпочався 9-й саміт Форуму китайсько-африканської співпраці за участі лідерів Китаю та понад 50-ти країн Африки, представників африканських регіональних і низки міжнародних організацій.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

З огляду на кількість присутніх глав держав та високих гостей і анонсовану участь у саміті генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, цей захід вважається найбільшою дипломатичною подією року в Китаї.

У Пекіні розпочався саміт лідерів Китаю і країн Африки - Фото 1

«Китай докладає всіх зусиль, щоб побудувати велику сучасну соціалістичну країну і прагне модернізації. Африка… також твердими кроками крокує до цілей модернізації… Спільне прагнення Китаю та Африки до модернізації запустить хвилю позитивних змін на Глобальному Півдні та відкриє нову главу у нашому прагненні до спільноти зі спільним майбутнім для людства», - заявив голова КНР Сі Цзіньпін у своїй промові на відкритті саміту.

У Пекіні розпочався саміт лідерів Китаю і країн Африки - Фото 2

У рамках Форуму Китай співпрацює з 53-ма африканськими країнами із 54-х. Есватіні, невелике королівство з населенням близько 1,1 млн на південному сході Африканського континенту, продовжує підтримувати дипломатичні зв’язки з Тайванем і не має дипвідносин із КНР.

Напередодні саміту Сі провів у Пекіні двосторонні зустрічі з главами майже 30 африканських країн, серед яких президенти Південної Африки Сиріл Рамафоса, Кенії Вільям Руто і Демократичної Республіки Конго Фелікс Чісекеді, а також прийняв голову Комісії (постійно діючого секретаріату – ред.) Африканського Союзу Мусу Факі Махамата.

У Пекіні розпочався саміт лідерів Китаю і країн Африки - Фото 3

За підсумками переговорів оголошено про підвищення рівня відносин Китаю з понад 10-ма країнами Африки, зокрема з ПАР, Нігерією і Зімбабве, до стратегічного чи всеосяжного стратегічного партнерства.

За даними китайської сторони, від часу заснування Форуму китайсько-африканської співпраці в 2000-му році обсяг торгівлі між Китаєм і Африкою зріс із $10,5 мільярда у 2000 році до $282,1 млрд у 2023 році, збільшившись майже у 26 разів. Інвестиції Китаю в Африці за той же період підскочили з менш ніж $500 мільйонів доларів до понад $40 млрд.

За даними Міжнародного валютного фонду, в останні 20 років Китай став найбільшим двостороннім торговим партнером країн Африки на південь від Сахари, близько 20% експорту з яких іде до КНР та звідки вони отримують майже 16% імпорту.

Китай також у 2012 році побудував за власні кошти у столиці Ефіопії Аддис-Абебі нову сучасну штаб-квартиру Африканського Союзу, який об’єднує 55 країн Африки, та подарував її цій регіональній організації.

Як повідомляв Укрінформ, голова КНР Сі Цзіньпін на зустрічі у Пекіні з очільником Комісії Африканського Союзу Мусою Факі Махаматом заявив, що Китай вважає важливим пріоритетом своєї дипломатії розвиток відносин із країнами Африки.

Теги по теме
Китай Африка
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader