Два підсанкційні російські олігархи стали співвласниками найбільшої нафтової компанії Британії
Два підсанкційні російські олігархи стали співвласниками найбільшої нафтової компанії Британії

Два підсанкційні російські олігархи стали співвласниками найбільшої нафтової компанії Британії

Підсанкційні російські олігархи Михайло Фрідман та Петро Авен стали співвласниками Harbour Energy – найбільшої нафтовидобувної компанії у Великій Британії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

Британський уряд дозволив інвестиційній компанії LetterOne, що частково належить Фрідману і Авену та не потрапила під санкції, придбати майже 15% компанії Harbour Energy, яка базується у шотландському місті Абердин.

За умовами придбання, очолювана колишнім банкіром та ексміністром лейбористського уряду Мервіном Девісом LetterOne отримає частку прибутку Harbour Energy, яка виплачується у вигляді дивідендів.

Фрідман і Авен й досі є основними акціонерами, хоча їхні частки були заморожені, коли Велика Британія та Євросоюз запровадили санкції після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Тоді Девіс сказав, що російські олігархи більше не матимуть жодної участі чи впливу на бізнес або його інвестиції, що включає право голосу, пов’язане із Harbour Energy. Він додав, що Фрідман і Авен не отримуватимуть дивідендів, коштів або економічних ресурсів ні прямо, ні опосередковано.

Фото: Harbour Energy
Фото: Harbour Energy

Як пише ВВС, Harbour Energy є найбільшим виробником нафти і газу у водах Британії. Компанія купила більшу частину нафтогазовидобувних активів німецької фірми Wintershall DEA у хімічного гіганта BASF. LetterOne був співвласником Wintershall, а її акції обміняли на акції Harbour Energy. Зазначається, що деякі активи Wintershall, пов’язані із Росією, залишились у власності BASF.

Акції LetterOne потенційно можуть бути конвертовані в акції з правом голосу, якщо проти двох росіян перестануть діяти санкції, однак для цього знадобиться схвалення британського уряду.

Як повідомляв Укрінформ, Петро Авен, який має громадянство Росії і Латвії, та Михайло Фрідман, який має громадянство Росії та Ізраїлю, є головними акціонерами Alfa Group, конгломерату, що представляє Alfa Bank, один із провідних банків Росії. У лютому 2022 року, у відповідь на російське вторгнення в Україну, Рада ЄС ухвалила первинний правовий акт, за яким ці дві особи, поряд із іншими персонами, були включені до санкційного переліку, а їх грошові фонди та економічні ресурси заморожені.

У цьому правовому акті від лютого 2022 року, продовженому у вересні цього ж року, Рада ЄС дійшла висновку, що Авен і Фрідман були асоційованими з людьми, проти яких спрямовані обмежувальні заходи ЄС, а також із самим Путіним, оскільки надавали матеріальну допомогу або фінансували російських офіційних осіб, що ухвалювали рішення, підтримували дії та політику Росії, яка була спрямована проти або загрожувала територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

У квітні цього року Суд ЄС оприлюднив рішення про виключення двох російських бізнесменів Авена та Фрідмана із переліку осіб, на яких поширюються санкції ЄС.

Фото: Garth Hannum

Теги по теме
Россия нефть
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader