В Україні анонсували зупинку транзиту російської нафти та газу
В Україні анонсували зупинку транзиту російської нафти та газу

В Україні анонсували зупинку транзиту російської нафти та газу

З 1 січня 2025 року транзит російських енергоносіїв через Україну буде припинено, але Київ готовий до постачання для європейських партнерів з інших країн. Про це радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив 30 серпня в інтерв'ю «Новини Live».

Незважаючи на війну росії з Україною, російський газ продовжує транзитом йти через Україну до європейських покупців. Загалом обидві сторони продовжують дотримуватися угоди про транзит газу, укладеної за посередництва ЄС у 2019 році. Подоляк уточнив, що після закінчення поточних контрактів Україна не продовжуватиме угоди щодо транзиту газу з росією. Натомість українська влада готова розглядати запити на транзит газу з інших джерел, таких як Середня Азія.

«Якщо якась європейська країна бажає отримати казахський газ чи азербайджанський – ми готові його транспортувати, якщо буде відповідна логістика, запит, юридичні моменти, контракти, де є окремо прописана транзитна роль України», – зазначив Подоляк.

Радник керівника ОП наголосив, що припинення транзиту російського газу та нафти вплине на економічне становище росії, оскільки вона втрачатиме свої головні європейські ринки. Він також зазначив, що російська сторона у відповідь на економічні втрати буде змушена продавати нафту та газ із великими знижками на азійських ринках. Тим самим країна-агресор втратить свою репутацію та не матиме жодного впливу коштом нафти та газу, як це було десять чи навіть п'ять років тому.

 «Деякі наші сусіди теж були зацікавлені, бо отримували певні спекулятивні ціни на нафту, як таку, і могли заробляти більше, ніж це дозволяє ринок. Але все це закінчиться», — додав Подоляк.

В Україні анонсували зупинку транзиту російської нафти та газу - Фото 1

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Источник материала
loader
loader