Вчені створили мікроскоп, здатний помічати рух електронів
Вчені створили мікроскоп, здатний помічати рух електронів

Вчені створили мікроскоп, здатний помічати рух електронів

Дослідники з Університету Арізони (США) розробили надшвидкий електронний мікроскоп, за допомогою якого можна робити знімки електрона, що рухається, — субатомної частинки. Надшвидкий електронний мікроскоп  використовує потужний промінь лазера, який розділяється і перетворюється на дві частини: дуже швидкий електронний імпульс і два надкороткі світлові імпульси.

Перший світловий імпульс, званий імпульсом накачування, подає енергію в зразок і змушує електрони рухатися або зазнавати інших швидких змін. Другий світловий імпульс — «оптичний стробуючій імпульс — діє як строб, створюючи коротке вікно часу, в якому генерується стробований, одиночний аттосекундний (аттосекунда становить одну квінтильйонну секунди) електронний імпульс.

Швидкість стробуючого імпульсу, таким чином, визначає роздільну здатність зображення. Ретельно синхронізуючи два імпульси, вчені контролюють, коли електронні імпульси зондують зразок, щоб спостерігати надшвидкі процеси на атомному рівні.

Новий науковий інструмент, безсумнівно, призведе до революційних відкриттів та досягнень у фізиці, хімії, біоінженерії, матеріалознавстві та інших галузях.

Источник материала
loader
loader