Ефект друга: що це за теорія, за якою ми красивіші на групових фотографіях, ніж наодинці
Ефект друга: що це за теорія, за якою ми красивіші на групових фотографіях, ніж наодинці

Ефект друга: що це за теорія, за якою ми красивіші на групових фотографіях, ніж наодинці

У фільмі "Як я зустрів вашу маму" одна з нестандартних теорій Барні Стінсона про жінок і спокушання звучала так: "Група жінок може виглядати сексуально, але тільки як група – якщо дивитися на них окремо, вони потворні". Звісно, ми ці слова не сприймаємо всерйоз. А проте…

Що таке ефект друга

А проте двоє психологів зі США зацікавилися цією темою. Дрю Вокер та Едвард Вул, дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, попросили 130 добровольців оцінити привабливість людей на різних фотографіях.

Учасникам показали групові фотографії, а потім – кожне обличчя окремо, щоб оцінити їхню привабливість. І результат був ось який: кожна особа сприймалася як більш приваблива, коли була у групі, незалежно від розміру групи. Всупереч усім очікуванням, теорія, жартом озвучена у кіно, виявилася правдивою.

Четверо щасливих чоловіківДивно, але факт: на групових фото ми виглядаємо привабливіше, ніж наодинці / Фото freepik

Чому ми завжди маємо кращий вигляд у групі

Це явище залежить як від нашої зорової системи, так і від сукупності контекстної інформації. На наш мозок впливають 3 різні когнітивні упередження.

  • По-перше, це оптичний ефект: зорова система автоматично обчислює загальне зображення облич, представлених у групі.
  • По-друге, окремі члени групи упереджені щодо цього загального середнього показника.
  • По-третє, усереднені обличчя є більш привабливими, оскільки особливості, асиметрія чи диспропорції кожної окремої людини розмиваються.

Простіше кажучи, ми несвідомо беремо середнє значення з облич, які бачимо, незалежно від кількості людей на фото. І сприймаємо групову фотографію як ціле, а не як суму частин. В результаті усереднене обличчя, яке потрапляє в наш мозок, виглядає більш симетричним, більш приємним для ока і, отже, більш привабливим.

Що ж, невже тепер варто уникати селфі? Відверто кажучи, навряд. Адже дослід показав, що на груповому фото ми сприймаємо людей красивішими лише на 1,5 – 2%.

Теги по теме
Статистика
Источник материала
loader
loader