8 кращих олімпійців України: хто отримав найбільше медалей
8 кращих олімпійців України: хто отримав найбільше медалей

8 кращих олімпійців України: хто отримав найбільше медалей

За роки незалежності українськи спортсмени отримали трохи більше, ніж півтори сотні олімпійських медалей. З них близько 20 спортсменам вдалося завоювати по 2 медалі. І тільки восьми вдалося завоювати більше двох олімпійських медалей. Саме їм і присвячена ця добірка.

Ольга Харлан

Фехтування. 2 золоті. 1 срібна. 3 бронзові.

Єдина спортсменка, яка спромоглася зібрати одразу шість медалей. Таким чином вона завойовувала медалі на трьох Олімпіадах. На своїх четвертих Олімпійських іграх у Токіо вона поступилася у першому ж поєдинку, що підштовхнуло її призупинити спортивну кар’єру. А в 2024 році на паризькій Олімпіаді вона додала до своєї колекції медалей ще золото і бронзу. Ще до того, як вона досягла цього рекорду, Харлан стала єдиною вітчизняною спортсменкою, в честь якої створили іменну ляльку Барбі.

Яна Клочкова

Плавання. 4 золотих, 1 срібна.

У Клочкової на одну олімпійську медаль менше, ніж у Харлан, проте у неї аж чотири «золота». За свої багаточисельні перемоги на найрізноманітніших чемпіонатах і змаганнях, отримала прізвисько «золота рибка». Після повномасштабного вторгнення виїхала до окупованого Криму.

Яна Клочкова

Інна Осипенко-Радомська

Веслування на байдарках і каное. 1 золота, 2 срібні, 1 бронзова.

Саме під українським прапором веслувальниця завоювала чотири медалі на трьох поспіль Олімпіадах. А в 2016 році вона виступала вже під прапором Азербайджану і додала до власних досягнень ще одну бронзу. Після цього вона повернулася до України, де зайнялася тренерською діяльністю. А після повномасштабного вторгнення виїхала до Словаччини.

Інна Осипенко-Радомська

Олена Костевич

Стрілецький спорт. 1 золота. 3 бронзові.

Ця спортсменка спеціалізується на стрільбі з пістолета. В цій дисципліні вона представляла Україну на шести Олімпіадах. Проте тільки три з них принесли їй медалі. Окрім високих досягнень у спорті, Олена також встигла отримати офіцерське звання СБУ, здобути вищу освіту і поступити на аспірантуру.

Олена Костевич

Лілія Подкопаєва

Спортивна гімнастика. 2 золоті. 1 срібна.

Всі три медалі Подкопаєва завоювала в 1996 році – на перших літніх Олімпійських іграх, де офіційно брала участь Україна. Її блискавична перемога заклала світлу традицію – майже на кожних Олімпійських іграх з тих пір наші гімнасти беруть медалі. Невдовзі після Олімпіади вона змушена була завершити спортивну кар’єру через травми. Згодом вона зосередилася на громадській діяльності. Мешкає в США.

Юрій Чебан

Веслування на байдарках і каное. 2 золоті. 1 бронзова.

Кожна з трьох Олімпіад, на яких виступав Юрій Чебан, приносила йому медаль. Проте на свої треті Олімпійські ігри він міг і не потрапити, адже погано виступив у відбіркових запливах і втратив путівку на змагання. Проте після відмови від змагань спортсмена з Океанії, він піднявся в рейтингу і отримав право виступати на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро. Там він завоював своє друге «золото». Після цього він завершив кар’єру і зосередився на тренерській справі. І вже на наступні Олімпійські ігри в Токіо він підготував каноїстку Анастасію Четверікову, яка там завоювала «срібло».

Юрій Чебан

Руслана Таран

Вітрильний спорт. 1 срібна. 2 бронзові.

Свої медалі Руслана завоювала в період з 1996 по 2004 на трьох поспіль Олімпіадах.

Рустам Шаріпов

Гімнастика. 2 золоті. 1 бронзова.

На Олімпіаді 1992 року він виступав за об’єднану команду, адже Україна тоді не брала участь в Іграх. Тоді він отримав золоту медаль. А ще одну золоту і бронзову він додав до своїх досягнень вже під українським прапором на Олімпіаді у 1996 році. Проживає в США.

Источник материала
loader
loader