Оборонний союз у ЄС та підтримка України: про що йдеться у програмі фон дер Ляєн
Оборонний союз у ЄС та підтримка України: про що йдеться у програмі фон дер Ляєн

Оборонний союз у ЄС та підтримка України: про що йдеться у програмі фон дер Ляєн

Джерело

Вчора, 18 липня, Урсулу фон дер Ляєн переобрали головою Європейської комісії.

Її кандидатуру підтримав 401 депутат Європарламенту, 284 проголосували проти, 15 утрималися.

«Наша робота у найближчі п'ять років буде зосереджена на побудові справжнього оборонного союзу», — йдеться у програмі фон дер Ляєн, опублікованій на сайті Єврокомісії.

З цією метою вона пропонує запровадити посаду єврокомісара з оборони, якої раніше не було у структурі Єврокомісії. Новий комісар «тісно співпрацюватиме з верховним представником ЄС із закордонних справ і безпекової політики, заступником голови Єврокомісії відповідно до Договору (про Євросоюз — ред.)»".

Фон дер Ляєн має намір також просувати низку проєктів у сфері оборони та безпеки. Зокрема, у її програмі йдеться про побудову загальноєвропейського повітряного щита та програму кіберзахисту, створення Європейського оборонного фонду, справжнього загальноєвропейського ринку продукції оборонного сектору.

Проте, за її словами, НАТО залишиться «головною опорою нашої колективної оборони».

«Найкращою інвестицією в європейську безпеку є внесок у безпеку України», впевнена фон дер Ляєн, тому Євросоюз має продовжувати надавати «військову, фінансову та політичну підтримку» так довго, як буде потрібно. У своїй програмі вона обіцяє використовувати для цього всі наявні в розпорядженні Євросоюзу інструменти, включаючи EPF (European Peace Facility, Європейський фонд миру), щоб задовольняти як нинішні потреби України, так і допомогти у відновленні країни після війни.

Виступаючи у Європарламенті перед вирішальним голосуванням, фон дер Ляйєн різко розкритикувала поїздку прем'єра Угорщини Віктора Орбана до Москви. «Ця так звана миротворча місія була не чим іншим, як місією умиротворення», — сказала вона, натякаючи на період перед початком Другої світової. Лише через два дні після цього візиту російські війська атакували дитячу лікарню у Києві, нагадала голова Єврокомісії, і це є «чітким сигналом Росії».

Вона також пообіцяла підвищити конкурентоспроможності Європи. Виклики Євросоюзу, тобто те, як він відповідатиме на них у наближчі п'ять років, визначить місце блоку у світі, зазначила голова Єврокомісії. 

Вона також пообіцяла зайнятись дебюрократизацією у всіх структурах Єврокомісії, прискоренням процедур планування та затвердження рішень.

«Європі потрібно більше інвестицій», — заявила фон дер Ляєн. За її словами, потрібно буде залучати гроші приватного бізнесу. Вона також виступила за створення фонду підтримки конкуренції, що має стати частиною наступного середньострокового бюджету з 2028 року. Потрібно додатково фінансувати роботу в галузі ШІ, підтримувати зелену енергетику та біотехнологічні компанії.

Фон дер Ляєн підтвердила свою відданість досягненню кліматичних цілей Євросоюзу. За її словами, до 2040 р. викиди CO2 мають бути скорочені на 90%

Крім того, вона має намір зміцнити Європейське агентство прикордонної та берегової охорони Frontex, втричі збільшивши кількість його співробітників, та поліцейську службу — Europol.

Фон дер Ляєн пообіцяла сформулювати новий підхід до питання депортації нелегальних мігрантів, а також поглибити співпрацю з транзитними країнами та державами, з яких мігранти прибувають до Європи.

Название источника
Deutsche Welle
Ссылка на материал
https://www.dw.com/ru/fon-der-lajen-vnov-izbrana-predsedatelem-evropejskoj-komissii/a-69703433
Теги по теме
война Евросоюз НАТО Новости политики Экономика Бизнес Венгрия Армия Еврокомиссия Экология
Источник материала
loader
loader