Підозрюваних у замаху на вбивство казахського журналіста оголосили в міжнародний розшук, — прокуратура
Підозрюваних у замаху на вбивство казахського журналіста оголосили в міжнародний розшук, — прокуратура

Підозрюваних у замаху на вбивство казахського журналіста оголосили в міжнародний розшук, — прокуратура

Територію України підозрювані покинули в день скоєння замаху на умисне вбивство, перетнувши кордон України та Молдови

Двох громадян Казахстану, які підозрюються у скоєнні замаху на вбивство казахського журналіста Айдоса Садикова, оголошено в міжнародний розшук. Про це у Facebook повідомила Київська міська прокуратура.

За процесуального керівництва прокурорів Київської міської прокуратури слідчими та оперативними підрозділами Головного управління Національної поліції у м. Києві повідомлено про підозру у замаху на умисне вбивство, вчиненому на замовлення та за попередньою змовою групою осіб двом громадянам Республіки Казахстан (ч. 2 ст. 15 п. п. 11, 12, ч. 2 ст. 115 КК України).

«Завдяки скоординованим діям правоохоронців попередньо встановлено, що двоє чоловіків, віком 33 та 36 років, ретельно спланувавши вбивство журналіста, що має в Україні статус біженця. Встановлено, що підозрювані прибули на територію України 2 червня, перетнувши польсько-український кордон. У столиці вони орендували квартиру та придбали автомобіль. За потерпілим певний час спостерігали, вивчаючи його маршрути.

18 червня, в день скоєння злочину, один з підозрюваних підійшов до машини постраждалого, зробив постріл, а його спільник спостерігав за ситуацією навколо будинку. Після цього вони покинули місце вчинення злочину», - йдеться у повідомленні прокуратури.

У відомстві додали, що територію України підозрювані покинули в день скоєння замаху на умисне вбивство, перетнувши кордон України та Молдови. Наразі їх оголошено в міжнародний розшук.

«Голосіївським районним судом міста Києва двом громадянам Казахстану заочно обрано запобіжні заходи – тримання під вартою. Досудове розслідування триває, вживаються заходи щодо затримання підозрюваних», - додали у прокуратурі.

Також на сайті Офісу Генерального прокурора  опублікували повідомлення про підозру Алтаю Жаканбаєву (1988 року народження) та Мейраму Каратаєву (1991 року народження), яких підозрюють у скоєнні замаху на казахського журналіста. 

раніше в Шевченківському районі Києва невідомий стріляв у казахського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова.

За даними Нацполіції, до припаркованого на вулиці В. Ярмоли авто, у якому Садиков перебував з дружиною, підійшов невідомий та вистрілив у чоловіка, після чого втік. Жінка не зазнала поранень.

Київська міська прокуратура згодом повідомила, що за фактом замаху на умисне вбивство казахського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова розпочато досудове розслідування.

Дружина журналіста Наталія Садикова повідомила, що її чоловік перебуває в реанімації у важкому стані, йому стріляли в голову. Вона впевнена, що до замаху на Айдоса причетний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

У свою чергу президент Казахстану заявив, що його країна готова долучитися до розслідування нападу на казахського журналіста Айдоса Садикова в Києві.

Фото: Київська міська прокуратура

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Прокуратура Казахстан
Источник материала
loader
loader