Аргентина збирається передати Україні винищувачі Super Etendard, але є нюанс
Аргентина збирається передати Україні винищувачі Super Etendard, але є нюанс

Аргентина збирається передати Україні винищувачі Super Etendard, але є нюанс

Президент Аргентини Хав'єр Мілей підтримав план щодо передачі Україні п’яти винищувачів Super Etendard, які були законсервовані через ембарго Великої Британії. Про це повідомляє Infobae.

За даними видання, участь Франції є ключовою у питанні передачі літаків Україні та подолання британського ембарго, тому аргентинські чиновники вже кілька тижнів працюють над тим, аби досягти прогресу в цьому кроці. У процесі також беруть участь США і НАТО.

Зазначається, що відповідний план розробляли міністр закордонних справ Діана Мондіно та міністр оборони країни Луїс Петрі. Мондіно обговорювала питання передачі техніки під час зустрічей у Парижі з міністром закордонних справ Франції Стефаном Сежурне, а також на неанонсованій зустрічі з НАТО в Брюсселі та під час візиту до радника Білого дому з питань національної безпеки Джейка Саллівана.

Міністр оборони Аргентини також планує відвідати штаб-квартиру НАТО та разом з міністром закордонних справ взяти участь у Саміті миру у Швейцарії. Крім того, він планує зустрітися із своїм французьким колегою в Парижі. Зазначається, що під час кожної зустрічі Петрі планує порушити питання про рішення Мілея відправити п’ять літаків Super Etendard Україні.

Аргентина не може отримати доступ до літаків через ембарго, запроваджене Великою Британією, і відтоді, як літаки прибули до країни у 2019 році, вони жодного разу не використовувалися. Колишній президент Аргентини Маурісіо Макрі придбав їх, знаючи, що вони залишаться на землі, а Лондон ніколи не дасть дозволу на їх активацію.

Infobae повідомляє, що винищувачі Super Etendard довели свою стратегічну цінність під час Фолклендської війни між Великою Британією і Аргентиною за контроль над Фолклендськими Островами.

План уряду Мілея передбачає створення обхідного шляху для подолання британського ембарго і надання Україні доступу до військових літаків, які наразі зберігаються у Пуерто-Бельграно. Наразі винищувачам необхідні патрони, які дозволили б катапультувати сидіння пілота в разі надзвичайної ситуації.

Згідно з планом, Аргентина здійснить обмін з Францією, обмінявши Super Etendard на іншу військову техніку – безпілотники або гелікоптери. Своєю чергою, адміністрація президента Франції Еммануеля Макрона відповідатиме за встановлення нових патронів у катапультні гнізда. Таким чином, Аргентина не братиме прямої участі у війні Росії проти України, а остаточна політична відповідальність залишиться на Франції.

Однак видання зазначає, що через те, що Макрон програв парламентські вибори в ЄС і призначив вибори у Франції на кінець місяця, він, ймовірно, не приділятиме багато уваги питанням, які не входять до внутрішнього порядку денного, а поразка на виборах може означати кінець його президентства. Якщо це станеться, то Марін Ле Пен – лідер ультраправого блоку Національне об'єднання стане його наступницею, а план Мілея так і залишиться нереалізованим.

Раніше начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов повідомив, що низка західних літаків F-16, які Україна отримає від союзників, розташовуватиметься на закордонних базах. Причиною є намір убезпечити літаки від російських ударів. 

Источник материала
loader
loader