Казахстан, Киргизстан та Узбекистан будуватимуть ГЕС без Росії
Казахстан, Киргизстан та Узбекистан будуватимуть ГЕС без Росії

Казахстан, Киргизстан та Узбекистан будуватимуть ГЕС без Росії

Джерело

Міністерства енергетики Казахстану, Киргизстану та Узбекистану підписали угоду про підготовку до реалізації проєкту будівництва Камбаратинської гідроелектростанції на річці Нарин.

Будівництво Камбаратинських ГЕС-1 та ГЕС-2 було розпочато 1986 року. У 1991 р. після розпаду СРСР будівництво суттєво сповільнилося, а у 1993-му його зупинили.

Наприкінці 2015 р. Росія, пославшись на складну економічну ситуацію через санкції Заходу та падіння цін на нафту, відмовилась від своїх зобов'язань, і Киргизстану довелося денонсувати угоду. У червні 2022-го будівництво станції відновили.

Зустріч міністрів Казахстану, Киргизстану та Узбекистану щодо угоди відбулася у Відні на міжнародному енергетичному інвестиційному форумі, організованому Казахстаном спільно зі Світовим банком та урядом Австрії.

Частки країн у проєкті будуть розподілені таким чином: Киргизстан — 34%, Казахстан — 33% та Узбекистан — 33%. Проєктом гарантовано купівлю виробленої електроенергії в обсязі, що визначається державами сторін. Вартість будівництва у документі не вказана, але раніше вартість будівництва оцінювали у майже 3 млрд доларів.

Нова ГЕС потужністю 1,9 ГВт стане найбільшою електростанцією у Киргизстані.  

Перший гідроагрегат Камбаратинської ГЕС-1 мають ввести в експлуатацію за чотири роки.

Название источника
LIGA.net
Ссылка на материал
https://biz.liga.net/ua/all/tek/novosti/kyrhyzstan-uklav-uhodu-z-novymy-partneramy-pro-budivnytstvo-hes-bez-rosii
Теги по теме
Евросоюз Экономика энергетика Австрия Казахстан
Источник материала
loader
loader