Євросоюз обговорює нові поставки газу через Україну — Bloomberg
Євросоюз обговорює нові поставки газу через Україну — Bloomberg

Євросоюз обговорює нові поставки газу через Україну — Bloomberg

Джерело

У Європейському Союзі ведуть переговори щодо продовження постачання газу через ключовий трубопровід Росія-Україна в наступному році.

Один із варіантів полягає в тому, щоб європейські компанії купували газ в Азербайджані та закачували його в російські трубопроводи, що йдуть до Європи.

«Подібна угода дозволила б Європі уникнути незручності, пов'язаної з купівлею російського газу тоді, коли вона намагається скоротити доходи Москви (за рахунок яких фінансується війна Росії проти України — ред.)», — зазначає Bloomberg.

На користь такої перспективи говорить і те, що вона буде вигідна Україні. У 2021 р. доходи країни від транзиту газу становили близько мільярда доларів. Крім того, існують побоювання, що трубопроводи, які не використовуються, можуть стати військовими цілями або вийти з ладу, що вимагатиме потім великих витрат на їхнє відновлення.

Водночас, вказують журналісти Bloomberg, план, пов'язаний з використанням азербайджанського газу, теоретично міг би бути вигідним і Росії, якби він був оформлений як своп (позабіржова угода щодо обміну різними активами з умовою їхнього повернення через певний час — ред.), що дозволяє спрямовувати російський газ в інші країни. Росії довелося докласти багато сил, щоб знайти достатньо нових споживачів палива, адже її інфраструктура налаштована на постачання до Європи, а Китай веде жорсткий торг.

Результатів переговорів слід чекати ближче до кінця року, коли спливатиме термін контракту з Україною про транзит російського газу. Одним з учасників обговорень, за наявними даними, є німецький енергетичний концерн Uniper, який був націоналізований владою Німеччини, щоб не допустити його банкрутства після скорочення постачання газу з Росії влітку 2022 року. У самому концерні коментувати ситуацію відмовились.

У травні цього року про можливість продовжити поставки через газопровід, що йде через Україну, говорив словацький прем'єр Роберт Фіцо під час свого візиту до Азербайджану.

Ще однією країною, яка б виграла від подібної угоди, є Австрія. Там також не коментували ситуацію.

Зі свого боку, голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов підкреслив, що зробить все, щоб знайти рішення, при якому українська ГТС продовжила б роботу, оскільки «це великий актив, і для нього потрібен покупець».

У березні міністр енергетики України Герман Галущенко говорив, що країна не має наміру укладати жодних додаткових угод чи пролонгувати дію угоди з Росією щодо транзиту газу.

Название источника
Deutsche Welle
Ссылка на материал
https://www.dw.com/uk/es-obgovorue-novi-postavki-gazu-cerez-ukrainu-bloomberg/a-69329415
Теги по теме
Евросоюз Германия Кабмин газ Экономика энергетика Нафтогаз Азербайджан Австрия
Источник материала
loader
loader