Підсумки 08.05: Удар по енергетиці і активи РФСюжет
Підсумки 08.05: Удар по енергетиці і активи РФСюжет

Підсумки 08.05: Удар по енергетиці і активи РФСюжет


РФ атакувала енергетичні об’єкти у шести областях; ЄС визначився щодо прибутків з активів Росії. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Російські війська уночі 8 травня атакували Україну 55 ракетами різних типів та 21 ударним дроном, 59 ворожих повітряних цілей вдалося знищити. Сили ППО змогли знищити 33 крилаті ракети Х-101/Х-555; чотири крилаті ракети Калібр; дві керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 та 20 “Шахедів”. Також під атакою була столиця; ракети заходили на Київ з різних напрямків. Але всі повітряні цілі в районі Києва були знищені. Однак у Київській області внаслідок нічної атаки знищено та пошкоджено 14 приватних будинків, дві людини постраждали. У Кіровоградській області під час обстрілу пошкоджено будинки, поранено 8-річну дитину.

Російські війська під час нічного удару атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести регіонах України. Зокрема ворог атакував об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. В Міненерго закликали до відповідального споживання електроенергії у ранкові та вечірні години. В Укренерго попередили про можливі відключення по всій країні.

Посли країн Євросоюзу вирішили передати Україні прибутки від заморожених російських активів. Про це повідомив журналіст Радіо Свобода Рікарда Йозвяк. “Посли ЄС домовились про останній крок – відправку арештованих непередбачуваних надприбутків від російських державних активів, які заморожені в Євросоюзі, до України”, – написав він.

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №11079-1 про мобілізацію деяких категорій засуджених. При цьому частково прибрали ризики щодо антикорупції, на яких наголошував антикорупційний комітет. Зокрема, право мобілізуватися з тюрми прибрали для депутатів та частини топ-корупціонерів (з винятками), а також винних у тяжких злочинах (на кшталт вбивства, зґвалтування).

Президент України Володимир Зеленський провів тривалу та предметну розмову з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. “Запросив його на Саміт миру. Нам важлива позиція Угорщини, коли йдеться про наближення миру та про спільну регіональну безпеку”, – написав він. Зеленський підкреслив зацікавленість України в добросусідських відносинах з Угорщиною і розвитку співпраці в торгівлі, енергетиці та логістиці.

Нацизм у світі відродився. Тільки з новим маркуванням: Сделано в России. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час звернення з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Він зазначив, що світ проспав відродження нацизму – о 5-й ранку 24 лютого 2022 року. І сьогодні всі, хто пам’ятає Другу світову та дожив до наших днів, відчувають дежавю. За словами Зеленського, зупинити це, як і в 1945-му, здатен тільки об’єднаний вільний світ, об’єднаний в антипутінську коаліцію.

Правоохоронці повідомили підозру в організації замовного вбивства відомому бізнесмену. За даними слідства, підозрюваний замовив вбивство директора однієї з юридичних компаній за невиконання вимог щодо анулювання та визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства. При цьому він діяв з мотивів особистої помсти. Зазначається, що найняті члени банди здійснили напад на директора однієї з юридичних компаній, нанісши йому удари та ножові поранення в життєво важливі органи. Водночас, цей злочин не було доведено до кінця з причин, які не залежали від волі членів банди.

Країни-члени НАТО планують затвердити декларацію з відмовою від введення військ в Україну. Про це повідомляє італійська газета Corriere della Sera з посиланням на проєкт документа. Зазначається, що його можуть ухвалити на липневому саміті НАТО у Вашингтоні. Одне із ключових положень проєкту – “ніяких чобіт на землі”. Мається на увазі відмова від введення військ НАТО в Україну. Крім цього, в документі йдеться про те, що керівництво “групою Рамштайн” щодо допомоги Україні перейде від США до штаб-квартири НАТО в Брюсселі. 

 



Теги по теме
энергетика Игорь Коломойский
Источник материала
loader
loader