Як на Олімпійських іграх з’явився футбол та хто був першими учасниками
Як на Олімпійських іграх з’явився футбол та хто був першими учасниками

Як на Олімпійських іграх з’явився футбол та хто був першими учасниками

Один із найпопулярніших видів спорту – футбол вперше було включено до олімпійської програми на другій Олімпіаді, що відбулася у Парижі у 1900 році.

Відтоді футбол, як спортивна дисципліна, був присутній на кожній Олімпіаді, за винятком Ігор-1932 року у Лос-Анджелесі через розбіжності між ФІФА та МОК щодо питання аматорства у цьому виді.

Але ще за два роки до Ігор у Лос-Анджелесі через ріст популярності футболу у 1930 році вперше провели чемпіонат світу в Уругваї.

Зараз дивляться

Коли футбол включили до програми Олімпіади

Включенню футболу до олімпійської програми передував Паризький конгрес 1894 року, на якому висловили бажання, щоб атлетичні ігри, зокрема футбол, теніс на траві тощо, були включені до програми Ігор.

На перших Олімпійських іграх 1896 року не було футбольних змагань. Але деякі джерела стверджують, що тоді відбувся неофіційний футбольний турнір, в якому команда, що представляла Афіни, програла команді, що представляла Смірну (Ізмір). Інші джерела спростовують та кажуть, що такого турніру не було.

У 1900 році, коли відбувся перший футбольний турнір на Олімпіаді, у ньому взяли участь три клубні команди: Club Français з Парижа, Upton Park з Великої Британії та Université de Bruxelles з Брюсселя. Золото тоді завоювала британська команда.

Учасниками турніру 1904 року також було три команди: одна з Канади, яка виграла золоті медалі, та дві представляли США. Хоча турніри 1900 і 1904 років визнані МОК, ФІФА не вважає їх офіційними змаганнями.

У 1908 році в турнірі вперше взяли участь національні команди. Учасників турніру було шість команд: Велика Британія, Франція А, Франція Б, Данія, Швеція та Нідерланди. На наступній Олімпіаді кількість учасників зросла до 11, а змагання перейшли до кубкового формату.

команда Італії з футболу на Олімпіаді-194

Збірна Італії з футболу на Олімпійських іграх у 1924 році. Фото: Getty Images

Після перерви, спричиненої Першою світовою війною, Олімпійські ігри повернулися у 1920 році. Тоді в них взяли участь 14 футбольних команд. Той турнір запам’ятався тим, що єдиний раз фінальну гру не дограли. Чехословацькі гравці залишили поле після кількох зауважень арбітра, а пізніше їх дискваліфікували.

Виключення футболу з програми Олімпіади та повернення

Вже у 1928 році почали вважати, що футбол став занадто популярним видом спорту для Олімпійських ігор. Доти МОК дозволяв реєструвати на турнір лише гравців-аматорів, що стало проблемою, адже професійні футбольні асоціації стали звичним явищем.

Це призвело до заснування з боку ФІФА чемпіонату світу з футболу, який вперше відбувся в Уругваї.

Після успіху Мундіалю-1930 ФІФА вирішила підвищити інтерес до виду спорту. Міжнародна федерація футболу та МОК не дійшли згоди щодо питання аматорства і цього виду спорту не виявилося серед олімпійських дисциплін у Лос-Анджелесі.

ФІФА штаб-квартира

Фото: Depositphotos

Але футбольний турнір повернувся у 1936 році за наполяганням німецьких організаторів. На 34-й сесії МОК у березні в Осло було оголошено, що футбольний турнір проведуть на Іграх у Берліні в 1936 році, оскільки ФІФА прийняла правила МОК щодо аматорського футболу.

Щодо жіночого футболу, то рішення про його включення до програми Олімпійських ігор ухвалили на засіданні Виконавчої ради у вересні 1993 року у Монако. Він дебютував у програмі літньої Олімпіади-1996 в Атланті.

У футбольному турнірі Олімпійських ігор у різні роки брали участь багато відомих футболістів, зокрема Ференц Пушкаш, Хосеп Гвардіола, Самюель Ето’О, Луїс Енріке, Ліонель Мессі, Джорджо К’єлліні, Карлос Тевес, Неймар, бразилійка Марта та американка Алекс Морган.

Теги по теме
футбол
Источник материала
loader
loader