Країни ЄС домовилися продовжувати добровільне скорочення попиту на газ
Країни ЄС домовилися продовжувати добровільне скорочення попиту на газ

Країни ЄС домовилися продовжувати добровільне скорочення попиту на газ

Зниження попиту на газ у ЄС у період із серпня 2022 року по січень 2023 року було забезпечено на 19%, що становило 41,5 млрд кубометрів.

Рада ЄС у понеділок, 4 березня,, що досягла політичної угоди держав-членів за рекомендацією продовжувати скоординоване скорочення в Євросоюзі попиту на газ.

“З 2022 року ми пройшли довгий шлях, вживши скоординованих заходів у ЄС і швидко відреагувавши на енергетичну кризу. Досягнута сьогодні політична угода демонструє наше зобов’язання залишатися готовими до будь-яких перебоїв у постачаннях та гарантувати безпечну зиму для наших громадян та промисловості”, – сказала міністр енергетики головуючої у Раді ЄС Бельгії Тінне Ван дер Стратен.

За даними ради, зниження попиту на газ у ЄС у період із серпня 2022 року по січень 2023 року було забезпечено на 19%, що становило 41,5 млрд кубометрів.

“Хоча безпека поставок до ЄС покращилася, подальше зниження попиту, як і раніше, необхідне для забезпечення достатніх запасів газу наступної зими”, – йдеться в опублікованому в Брюсселі в комюніке.

У Брюсселі вважають, що ситуація з постачанням газу до ЄС значно покращилася з 2022 року, в тому числі завдяки заходам зі скорочення попиту на газ на основі відповідного регламенту, який був ухвалений як надзвичайний інструмент у 2022 році. У березні 2023 року він був продовжений до кінця березня 2024 року, щоб забезпечити безперервність постачання та стримати волатильність цін.

“Однак, незважаючи на загальне покращення ситуації з постачаннями, згідно з останніми звітами комісії, ситуація на світових газових ринках залишається напруженою. Тому, оскільки термін дії регламенту зі скорочення попиту скоро закінчиться, держави-члени хочуть залишатися готовими до будь-яких можливих перебоїв у постачанні газу”, – пояснюють у Раді ЄС.

Для цього, зазначається у документі, запаси у колективних сховищах ЄС мають залишатися на досить високому рівні протягом усієї зими. Завдяки досягнутій радою 4 березня політичній угоді “держави-члени рекомендують продовжувати скорочувати споживання газу до 31 березня 2025 року, як мінімум, на 15% порівняно із середнім споживанням газу в період з 1 квітня 2017 року по 31 березня 2022 року”.

Досягнута політична угода має бути офіційно затверджена Радою ЄС. Очікується, що це станеться “пізніше у березні 2024 року”.

Раніше у понеділок стало відомо, що Єврокомісія не планує брати участь у будь-яких контактах з Росією для продовження транзиту газу до країн Європи через українську ГТС. Європейські чиновники вживатимуть необхідних заходів для повного позбавлення від російського газу.



Теги по теме
Евросоюз газ
Источник материала
loader
loader