Новорічний стіл подорожчає: названо суму, в яку обійдеться частування
Новорічний стіл подорожчає: названо суму, в яку обійдеться частування

Новорічний стіл подорожчає: названо суму, в яку обійдеться частування

Новорічне меню зі страв, які є традиційними для українців, обійдеться на родину з 4 осіб приблизно у 2879,15 грн, тобто на 8,4% дорожче, ніж торік.

Такі розрахунки озвучив Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».

Так, салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 285,46 грн. Це на 1,3 % більше, ніж під час святкування Нового 2023 року. Найдорожчими інгредієнтами страви цього року стали: ковбаса — 127 грн за 0,5 кг (зростання цін на 10% залежно від виробника), солоні огірки — 38 грн за 200 г (+9,2%), 180 г майонезу — 22,90 грн (+6,9% залежно від марки). На картоплю ціна цього року зросла порівняно з минулим на 75,9%, але за 5 шт. (840 г) українці заплатять 11,68 грн. Ціна зеленого горошку залишилася на рівні минулого року — 45 грн за 0,5 кг. На решту складових салату ціни знизилися: 6 шт. яєць коштують 34,56 грн (зменшення ціни на 22,2%), 2 морквини (380 г) — 3,33 грн (на 55,3%), 2 цибулини (230 г) — 2,99 грн (на 54,4%).

Завдяки зменшенню цін на цибулю, моркву і буряк (-4,8%) салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) коштуватиме на 1,2% дешевше рівня минулого року — 133,08 грн. 

Витрати на м’ясні продукти зросли на 7,4%. Пів кілограма нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 270 грн (на 8% більше проти цін 2023 року), підчеревини копченої — 247 грн (+4,2%), биток зі свинини свіжий — 260 грн (+4%). За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 159 грн (зростання ціни на 18,3%). Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 936 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) — у 116,66 грн, а пачка масла вершкового (200 г) — у 72,04 грн. Молочні продукти цього року додали в ціні 2,2-10,2%.

Вартість овочів на новорічному столі складе в середньому 328,99 грн — на 29% більше, ніж минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 27,80 грн, гриби (1 кг) — 120 грн (+54%), перець солодкий (0,5 кг) — 67,19 грн (+12,9%), огірки свіжі (0,5 кг) — 46 грн (+32,4%), помідори свіжі (1 кг) — 68 грн (+1,5%).

Фрукти на святковому столі обійдуться у 170,20 грн (зростання вартості на 0,8%). За 2 кг мандаринів заплатимо 100 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому 59 грн, 1 лимон (200 г) — 11,20 грн.

Батон білого хліба коштуватиме 28 грн (+8,5 %). Шоколадні цукерки — в середньому 200 грн за 1 кг (+8,1%).

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 179 грн. Трохи більше — 210 грн — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Зростання цін, відповідно, на 27,9% і 0,5%.

Безалкогольні напої обійдуться у 119,72 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 59,60 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) — 20,32 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) — 39,80 грн. Солодкі напої зросли в ціні, відповідно, на 19,2 і 17,8%.

«Таким чином, вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця становитиме 2879,15 грн», — підрахували науковці. 

За делікатеси доведеться додатково заплатити ще близько 525 грн. Залежно від виробника баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в середньому у 280 грн, а 200 г червоної риби — у 245 грн.

Источник материала
loader
loader