На Закарпатті створили унікальне помаранчеве вино
На Закарпатті створили унікальне помаранчеве вино

На Закарпатті створили унікальне помаранчеве вино

Спеціалісти виноробні на Закарпатті створили унікальне теруарне помаранчеве вино із сорту Фурмінт Furmint Orange.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомили у закарпатській виноробні Шато Чизай.

"Furmint Orange – особливе сухе вино з сорту Фурмінт, створене за технологією skin-contact (коли сік бродить на шкірці ягід). У різних країнах ці вина звуть Amber або Orange Wine (бурштинове або ж помаранчеве вино). Виноз білого винограду створюють за тим же способом, що й із червоного, не відділяючи сік від м’якоті, це додає вину оригінальний аромат та смак", - повідомила комерційна директорка виноробні Олеся Спіцина.

З її слів, особливий золотавий колір вино набуває після витримки у дубових бариках, воно має аромат стиглих фруктів.

Як пояснюють на виноробні, помаранчеве вино є трендовим нині, його виробляють також інші українські виноробні. Утім, із сорту Фурмінт - тільки на Закарпатті.

Наразі випустили лімітовану серію - 2 тисячі пляшок. Вино вже встигло отримати срібну медаль Wine & Spirits Ukraine Awards 2023.

На минулих вихідних його вперше представили відвідувачам на Дні відкритих дверей у Шато Чизай.

Оранж від Шато Чизай можна куштувати як аперитив, і до найбільш різноманітних страв, навіть пікантних і екзотичних. Його радять подавати та вживати за температури 10-12 градусів.

Як розповіли у виноробні, історія технології створення помаранчевих (або ж бурштинових, мідних чи навіть рудих) вин сягає тисячоліть – перших експериментів людей із вином. Прийнято вважати, що батьківщиною стилю є Грузія. У XX столітті відомість винам стилю оранж також надали Словенія та Італія.

Наразі «помаранчеве» вино - у тренді світових смаків, мода на нього розпочалася більше 10 років тому і дедалі сильніше шириться світом.

Теги по теме
Закарпатье
Источник материала
loader
loader