У Львові показали найулюбленіше фото Лесі Українки
У Львові показали найулюбленіше фото Лесі Українки

У Львові показали найулюбленіше фото Лесі Українки

Радянська пропаганда приписала їй безліч кліше. Але настав час подивитися на Лесю Українку по-іншому. До її народження нарешті упорядкували 14 томів її творчості та листувань. А у Львові - показали оригінал світлини Лесі, яку вона любила найбільше.

Який афоризм написала поетеса на звороті цього фото - у матеріалі ТСН.19:30.

Маленьке фото, зроблене 1901 року в ательє у Чернівцях. На оригінальній світлині - Леся Українка спокійна. Ця світлина унікальна ще й тим, що сама письменниця там залишила. Лариса Косач часто фотографувалась, але на всіх зображеннях вона - без усмішки. 

Відео Новини України: у Львові показали найулюбленіше фото Лесі Українки

150 років з дня народження Лариси Косач-Квітки. Неймовірного таланту драматурга, поетеси і лідерки думок свого часу. Радянська пропаганда приписала їй безліч кліше. Але настав час подивитися на Лесю Українку по-іншому. До її народження нарешті упорядкували чотирнадцять томів її творчості та листувань. А у Львові показали оригінал світлини Лесі, яку вона любила найбільше. Який афоризм написала поетеса на звороті цього фото –  дізнавайтеся в ТСН.

Новини України: у Львові показали найулюбленіше фото Лесі Українки
ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Леся Українка народилась у заможній, відомій і багатій на таланти родині. У школі нас вчать, що вже в 4-ри вміла читати. Що захворіла на туберкульоз кісток. Багато Лесиних драм та віршів знаємо. Але, вважають дослідники, традиційне викладання дуже спростило постать Українки. Леся Українка була в середовищі лідерів думок свого часу. Академічні знання, геніальні твори, зібрання фольклору - і справжня любов до України, яку її оточення мріяло створити. 

Осучаснити класика - це краще знати його твори. До 150-ти річчя зірки шоу-бізу - читають Лесю. А школярам Міносвіти запропонувало записати реп про життя Лесі Українки.  До ювілею Українки "Сніданок з 1+1" провів спецефір. І там розповіли про поетесу невідомі факти. І те, в чому Леся Українка насправді була майстром - нарешті зібрали у 14-томнику її творів і листувань - уперше за півстоліття розмістять усе це у вільний доступ в інтернеті.

Але до цього зібрання не увійшла одна маленька фраза, написана на фотографії, що зберігається у Домі Франка у Львові. На звороті цієї оригінальної світлини, яку Леся подарувала подрузі Ользі Кобилянській, всього вісім слів присвяти:

"Цвіт папороті можна дістати, тілько переживши найстрашнішу ніч".

Нагадаємо, що зірки зворушливо прочитали вірші Лесі Українки у проєкті ТСН.ua до 150-річчя від дня народження поетеси. Юрій Горбунов, Катерина Осадча, MONATIK, Ольга Сумська, Тіна Кароль та Наталія Мосейчук долучилися до проєкту, а у флешмобі взяли участь Ірина Федишин та Настя Каменських. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

 

Автор:
Олена Мацюцька
Источник материала
loader
loader