"ОПЗЖ" отримала листи для збору підписів за імпічмент Зеленського: для запуску процедури треба 226 голосів
"ОПЗЖ" отримала листи для збору підписів за імпічмент Зеленського: для запуску процедури треба 226 голосів

"ОПЗЖ" отримала листи для збору підписів за імпічмент Зеленського: для запуску процедури треба 226 голосів

Фракція "Опозиційна платформа - За життя" (ОПЗЖ) отримала від апарату Верховної Ради підписні листи для збору підписів нардепів на підтримку імпічменту президентаВолодимира Зеленського.

Про це у п'ятницю повідомив співголова фракції Юрій Бойко, передає "Інтерфакс-Україна". 

"Отримали (підписні листи. - Ред.)", - сказав він і водночас наголосив, що процедура імпічменту досить складна і передбачає кілька стадій. Бойко нагадав, що необхідно зібрати 226 підписів народних депутатів на підтримку проведення імпічменту, а потім "народний імпічмент підпишуть люди".

"Ми вже бачимо, що дали сигнал суспільству, що цей процес ми розпочинаємо, оскільки, на нашу думку, з боку президента дуже багато порушень. Ми цей процес запустили", - сказав депутат.

Зазначимо, що "ОПЗЖ" заявила про наміри ініціювати імпічмент Зеленському через блокування телеканалів "112 Україна", NewsOne і ZIK, які належать соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку. 

Водночас Конституція України визначає підставою для імпічменту вчинення державної зради або іншого злочину, які підпадають під дію кримінального закону. 

Процедура імпічменту може бути запущена більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради (понад 225 депутатів), підписи яких не відкликаються. У цьому разі парламент створює спецільну тимчасову слідчу комісію, до якої входить прокурор і спеціальні слідчі. Для створення комісії потрібні голоси 150 депутатів. 

Як фракція "ОПЗЖ" збирається зібрати в парламенті необхідну кількість голосів, невідомо. У фракції "Слуга народу" заявили, що "ОПЗЖ" не має юридичних підстав і можливостей для запуску процедури імпічменту президента.

"Ні 226 голосів, ні 150, які потрібні для створення тимчасової слідчої комісії, зараз ОПЗЖ точно не збере. Тому що інші опозиційні політичні сили парламенту всіляко підтримують рішення президента і рішення РНБО, про що вони неодноразово заявляли", - сказав представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський. За його словами, указ глави держави про введення в дію рішення РНБО - це "дія, що повністю відповідає конституційним повноваженням президента, закону про санкції та закону про РНБО". 

Автор:
Лінда Хурані
Источник материала
loader
loader