Доступ МАГАТЕ на окупований Донбас та практичні кроки виконання домовленостей: який результат засідання ТКГ
Доступ МАГАТЕ на окупований Донбас та практичні кроки виконання домовленостей: який результат засідання ТКГ

Доступ МАГАТЕ на окупований Донбас та практичні кроки виконання домовленостей: який результат засідання ТКГ

У середу, 17 лютого, відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (ТКГ) щодо врегулювання конфлікту на Донбасі на рівні глав делегацій в режимі відеоконференції. Російська сторона декілька разів намагалася перевести обговорення від практичних кроків щодо виконання Нормандських та Мінських домовленостей.

Консультації відбувалися в робочому режимі. Про це повідомляється на сторінці української делегація для участі у ТКГ у Facebook.

На чому наполягає українська сторона:

  • збереження режиму припинення вогню;
  • безперешкодний доступ МКЧХ та інших міжнародних гуманітарних організацій до утримуваних осіб;
  • звільнення утримуваних осіб;
  • розблокування російською стороною роботи КПВВ;
  • забезпечення вільного та безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї території України;
  • допуск місії МАГАТЕ на окуповані території для забезпечення контролю ядерних об’єктів.

"Проте, глава української делегації Л.Кравчук жорстко нагадав представникам РФ, що: РФ є стороною конфлікту; РФ окуповує Крим та ОРДЛОУ; РФ є учасником ТКГ за посередництвом ОБСЄ. І будь-які консультації будуть продовжені українською стороною лише в разі, якщо вони матимуть дієвий практичний сенс", - йдеться в повідомленні.

Також Кравчук запропонував надати, починаючи від 24 лютого, автобус-човник для перевезення громадян через лінію розмежування на контрольному пункту в'їзду-виїзду (КПВВ) "Золоте" у Луганській області, а в разі відповідного звернення керівництва міжнародних гуманітарних організацій - і гуманітарних вантажів на територію окупованих районів. Тепер українська сторона чекає на відповідну реакцію російської сторони.

Питання направлення інспекторів МАГАТЕ на тимчасово окуповані території

Як повідомляється, зусилля української сторони досягти домовленості в рамках ТКГ щодо направлення інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) до тимчасово окупованих Донецька та Луганська поки не дали результату, оскільки російська сторона унеможливлює ухвалення рішення ТКГ з цього питання.

"Борис Гризлов (представник РФ – ред.) не спромігся відповісти на пряме питання глави української делегації щодо допуску інспекції МАГАТЕ на окуповані території. Українська сторона повторно висловила стурбованість невирішеністю питання доступу інспекції МАГАТЕ на тимчасово окуповані території в мм. Донецьк і Луганськ відповідно до запиту, який надіслало керівництво організації у грудні минулого року", - заявили в українській делегації.

Як зазначається, Україна залишає за собою право звертатися до світової спільноти, урядів та організацій з тим, щоб тиск на РФ посилювався, зазначена інспекція була проведена, а Україна змогла виконати свої зобов’язання в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та Додаткового протоколу до цієї угоди.

Нагадаємо, Леонід Кравчук під час виступу у Раді безпеки ООН нагадав, що Донбас перебуває на межі екологічної катастрофи внаслідок радіоактивних викидів. Через російську агресію МАГАТЕ від 2014 року не в змозі здійснювати перевірку локацій на окупованих територіях, де використовується ядерний матеріал.

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Відео Зустріч "нормандської четвірки": Андрій Єрмак розповів, як минули перемовини

Відверта розмова, і жодних домовленостей. Такий підсумок чергової зустрічі в Нормандському форматі. Напередодні в Берліні зустрічалися політичні радники лідерів України, Німеччини, Франції та Росії. Після переговорів український представник Андрій Єрмак розповів, як вони пройшли.

Зустріч "нормандської четвірки": Андрій Єрмак розповів, як минули перемовини
ТСН. Ранок
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Віра Хмельницька
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader