Washington Post: Трамп у "вигнанні" мовчки дивиться, як його світ руйнується
Washington Post: Трамп у "вигнанні" мовчки дивиться, як його світ руйнується

Washington Post: Трамп у "вигнанні" мовчки дивиться, як його світ руйнується

Трамп грає в гольф і мовчки стежить за своїм другим імпічментом /фото REUTERS

Зіштовхнувшись вже з другою процедурою імпічменту за свою політичну кар'єру, Дональд Трамп поводиться незвично тихо. Сховавшись на своїй віллі Мар-а-Лаго у Флориді, колишній президент США витрачає свої дні на ігри в гольф. Він телефонує старим друзям і соратникам, лише щоб нагадати про себе.

Трамп вечеряє на внутрішньому дворі своєї пишної схованки. Часто це відбувається в компанії когорти політичних помічників, яким він досі платить, - пише Washington Post.

Видання нагадує, що у вівторок Сенат провів розгляд його другого імпічменту. І це майже через рівно рік після першого такого слухання. Але Трамп все одно очікує, що навіть розділений Сенат врятує його від звинувачень в організації заворушення, заохочуючи розлючений натовп атакувати Капітолій 6 січня. Але попри цю впевненість, розгляд в Сенаті пройшов не так, як Трамп чи його соратники сподівалися.

Особливо Трамп був розчарований своїм адвокатом Брюсом Кастором, який наводив безглузді аргументи, був одягнутий в костюм не свого розміру і в якийсь момент навіть похвалив демократів у Палаті представників за справу проти Трампа. Кілька радників Трампа насварили Кастора за його поведінку. До критики приєдналися й кілька сенаторів включно з Біллом Кассіді, який пояснив, що паршивий захист Трампа змусив його підтримати конституційність другого імпічменту.

У самостійно організованому "вигнанні" на півдні Флориди після втрати посади президента Трамп збудував собі позолочену бульбашку, захисний щит, який посилює рішення Twitter й інших соціальних мереж видалити його сторінки після штурму Капітолію. Друзі екс-президента США розповіли Washington Post, що Трамп пливе за течією без розуміння, що буде далі. І це вперше за його політичну кар'єру. Вони додали, що в розпал другого імпічменту Трамп спокійніший, ніж вони розраховували.

Разом з тим, процес, який у вівторок розпочався у Сенаті, не полишає думок Трампа, про що сказали його соратники. Він досі ображається на деяких республіканців, яких звинувачує у зраді. Серед них Ліз Чені, яка підтримала його імпічмент, а також лідер республіканців у нижній палаті Конгресу Кевін МакКарті. Останній заявив, що Трамп "несе відповідальність" за штурм Капітолію.

"Він заспокоюється, насолоджується часом, якого в нього не було раніше. А також він думає про імпічмент", - сказав сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Washington Post пише, що описаний вище портрет Трампа в цю хвилину - це результат інтерв'ю, проведених з 11 радниками, союзниками й друзями екс-президента, більшість з яких розмовляли на умовах конфіденційності. Спочатку Трамп змушував своїх адвокатів у справі про імпічмент, щоб вони безпідставно стверджували, ніби в нього "вкрали" перемогу на виборах. Але захист таку позицію відкинув. Хоча адвокати все ж посилаються на першу поправку конституції США, стверджуючи, що їхній клієнт має право поширювати дезінформацію й фальшиві твердження.

Адвокати й соратники побоялися, що Трамп сам саботує свої позиції. Тому вони наполягають, щоб він зберігав мовчання, поки розгляд в Сенаті не закінчиться. Соратники бояться, що все, що Трамп скаже, може лише зміцнити справу проти нього. І ще більше республіканців не захочуть його виправдовувати. Донька Іванка Трамп і її чоловік Джаред Кушнер теж закликали екс-президента не втручатися у процес, який триває в Сенаті.

"З багатьох точок зору, старий світ Трампа розвалюється навколо нього. Президент Джо Байден переміг його на виборах в листопаді. Сусіди Трампа у Флориді намагаються добитися, щоб йому заборонили жити в Мар-а-Лаго, де після втрати президентського крісла він втратив спеціальний доступ до майданчика для гелікоптерів. Будівлі, прикрашені його ім'ям, намагаються зняти вивіски "Трамп", - пише видання.

Організатор турнірів з гольфу PGA в США відмовився проводити заходи в клубах Трампа. А лобі готелю Трампа, розташованого неподалік від Білого дому, стало підозріло порожнім. Разом з президентським кріслом Трамп втратив і захисний прес-пул. А Байден дав чітко зрозуміти, що не буде ділитися зі своїм попередником звітами розвідки. Оскільки вважає Трампа загрозою для безпеки.

Імпічмент Трампа: що відомо

  • Палата представників Конгресу США 13 січня оголосила імпічмент президенту США Дональду Трампу. Дональда Трампа звинувачують у підбурюванні до заворушень і штурму будівлі Капітолію, які відбулися 6 січня під час обговорення результатів виборів.
  • 6 січня у Вашингтоні сотні прихильників Трампа увірвалися в будівлю Капітолію в той час, коли там проходило спеціальне спільне засідання обох палат Конгресу з питання підрахунку і затвердження голосів колегії вибірників на виборах президента і віце-президента Сполучених Штатів.
  • Після кількох годин заворушень поліція звільнила будівлю Капітолію від протестувальників. Спецзасідання відновилося, і конгресмени затвердили перемогу на виборах президента кандидата від Демократичної партії Джо Байдена.
  • Дональд Трамп є єдиним президентом США, якому Палата представників двічі оголошувала імпічмент, і він може стати першим, який підданий імпічменту після відходу з посади.

Читайте новини світу і переклади зарубіжної преси на каналі УНІАН ІноЗМІ

Переклад: Лесь Димань

Теги по теме
США Дональд Трамп импичмент
Источник материала
loader
loader