ЄС нагородив премією Сахарова опозицію Білорусі
ЄС нагородив премією Сахарова опозицію Білорусі

ЄС нагородив премією Сахарова опозицію Білорусі

Лауреатом премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки" 2020 року стала опозиція Білорусі.

Про це оголосив голова Європейського парламенту Давид Сассолі, передає Интерфакс.

"Нарада голів фракцій Європейського парламенту вирішила присудити премію імені Сахарова демократичній опозиції Білорусі", - сказав глава Європарламенту на пленарній сесії представницької асамблеї ЄС у Брюсселі.

Сассолі назвав лауреатів з Білорусі: ініціаторів Координаційної ради білоруської опозиції Світлану Тихановску, письменницю і нобелівського лауреата Світлану Алексієвич, а також активістів Марію Колесникову, Ольгу Ковалькову та Вероніку Цепкало. Також лауреатами стали опозиціонери Сергій Тихановский, Алесь Беляцкий, Сергій Дилевські, Степан Путіло і Микола Статкевич.

Опозицію Білорусі на премію "За свободу думки" висували найбільші європарламентського фракції - Європейська народна партія, "Прогресивний альянс соціалістів і демократів" і "Оновимо Європу".

Нагадаємо, режисер та колишній політв'язень Олег Сенцов отримав премію Сахарова 2018 року. Він став першим українцем, який отримав цю премію, що вручається від 1988 року за "винятковий внесок у боротьбу за права людини на всій земній кулі". Премія передбачає грошову винагороду в 50 тисяч євро.

Відео Білоруська опозиція отримає нагороду за свободу думки від Європарламенту

Премію Сахарова отримає білоруська опозиція. У Брюсселі оголосили переможця щорічної нагороди від Європейського парламенту, яку вручають за свободу думки. Цьогоріч переможцем стали не конкретні особи, а "демократична опозиція білорусі, представлена координаційною радою, ініціативою хоробрих жінок,  а також політиками і діячами громадянського суспільства".  Представниками цієї опозиції назвали Світлану Тихановську, нобелівську лауреатку Світлану Алєксієвич, активісток Марію Колесникову, Ольгу Ковалькову та Вероніку Цепкало. Саме вони стали ініціаторами створення Координаційної ради, яка виступає проти Олександра Лукашенка. Подробиці – у сюжеті.    

Білоруська опозиція отримає нагороду за свободу думки від Європарламенту
Источник материала
loader
loader