Зеленський поговорив з президентом Польщі: Дуда приїде до України
Зеленський поговорив з президентом Польщі: Дуда приїде до України

Зеленський поговорив з президентом Польщі: Дуда приїде до України

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмовуз президентом Польщі Анджеєм Дудою: обговорили коронавірус, ситуацію на Донбасі та Білорусь. Польський голова держави обіцяє у жовтні приїхати до України.

Про це йдеться на сайті президента України.

Голови держав обговорили кроки, спрямовані на протидію поширенню коронавірусу та мінімізацію впливу пандемії на громадян України та Польщі. Зеленський подякував Дуді за надану практичну допомогу польської сторони.

"Ще раз підтверджую готовність України долучитися до реалізації запропонованого вами плану міжнародної співпраці після завершення пандемії коронавірусу. Бажаю швидкого одужання всім полякам, які проходять через випробування коронавірусною хворобою", – сказав Зеленський.

Президент України ознайомив співрозмовника з актуальною безпековою ситуацією на Донбасі та зусиллями, яких вживає Україна для забезпечення сталого миру. Зеленський висловив подяку офіційній Варшаві та особисто Дуді за тверду підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.

"Ви повинні знати, що там, на Донбасі, живуть люди, які дуже хочуть миру і які цінують зусилля з його досягнення. Сьогодні відбувається зустріч радників лідерів країн "нормандської четвірки" в Берліні. Сподіваюся, що зустріч лідерів країн «Нормандської четвірки» відбудеться незабаром", – зазначив Зеленський.

Співрозмовники погодилися з важливістю підтримки традиційно високої динаміки двостороннього політичного діалогу. Дуда з вдячністю прийняв запрошення Зеленського відвідати Україну з візитом у жовтні цього року.

Президент України порушив питання історичної пам’яті, а саме – внесення до реєстру військових поховань та відновлення легальної української могили на горі Монастир біля с. Верхрати. Президент Польщі зауважив, що сподівається, що вже до наступної зустрічі глав держав це питання буде знято з порядку денного.

Президенти України та Польщі також обмінялися думками щодо розвитку ситуації в Білорусі. Зеленський наголосив на спільності підходів України та Європейського Союзу в оцінках внутрішньополітичної кризи в сусідній країні.

Нагадаємо, у липні Анджей Дуда переміг у другому турі виборів свого конкурента, мера столиці Рафала Тшасковського та йде на другий термін управління державою. Під час першої каденції Дуди між Польщею та Україною зберігалися теплі відносини, однак не обійшлося і без конфліктів. ТСН.ua розповідає, як переобраний президент ставиться до України, українців та чи варто чекати змін у стосунках між Києвом та Варшавою.

Відео Політичний трилер: як в Польщі обирали президента

Насичені та вражаючі вибори в Польщі добігають до завершення. Виборча комісія дорахувала практично всі голоси. І вже точно можна сказати: чинний президент Анджей Дуда, хоч і з невеликою перевагою, але залишається на другий термін. Як меру Варшави вдалося дати запеклий бій чинному президенту країни і як вибір поляків міг би вплинути на українців – дивімось.   

Політичний трилер: як в Польщі обирали президента
Источник материала
loader
loader