НБУ перевів роботу системи електронних переказів майже на цілодобовий режим
НБУ перевів роботу системи електронних переказів майже на цілодобовий режим

НБУ перевів роботу системи електронних переказів майже на цілодобовий режим

Від 3 серпня Національний банк України перевів роботу систему електронних переказів у режим 23 години на добу сім днів на тиждень. СЕП не працюватиме лише одну годину на добу – від опівночі до першої ночі.

"Учасники СЕП можуть здійснювати міжбанківський переказ коштів від 01:00 до 24:00. У роботі системи існує технологічна перерва впродовж однієї години під час переходу на новий банківський день – від 00:00 до 01:00.

До цього СЕП забезпечувала приймання міжбанківських платежів від 8:30 до 19:00 у робочі дні та не функціонувала в святкові та вихідні.

"Виконання банками міжбанківського переказу коштів через СЕП у режимі 23/7 є добровільною опцією. Банки самостійно ухвалюють рішення щодо часу початку та завершення роботи в СЕП на підставі власних потреб та потреб клієнтів", - уточнили в НБУ.

Регулятор зазначив, що протягом банківського дня 3 серпня в системі було оброблено 1,6 млн платежів на загальну суму понад 119 млрд грн, зокрема:

  • у період від 01:00 до 08:30 – 286,04 тисяч платежів на суму 6,8 млрд грн;
  • у період від 08:30 до 19:00 (робочий час, визначений попереднім регламентом СЕП) – понад 1,303 млн платежів на суму 112 млрд грн;
  • у період від 19:00 до 00:00 – 13,87 тисяч платежів на суму 69 млн грн.

"Тепер клієнти банків матимуть майже цілодобовий доступ до фінансових послуг та зможуть проводити чутливі до часу платежі в зручному для них режимі. Це позитивно сприятиме розширенню фінансової інклюзії, впровадженню нових інноваційних інструментів безготівкового переказу коштів та зростанню частки безготівкових розрахунків", – сказав  директор Департаменту інформаційних технологій НБУ Володимир Нагорнюк.

У Нацбанку уточнили, що наступний етап трансформації роботи СЕП – перехід на цілодобовий режим.

"Йдеться про те, що перехід від поточного до наступного банківського дня здійснюватиметься миттєво, без призупинення приймання платежів в СЕП під час переходу на новий день. Такий режим роботи СЕП планується реалізувати в межах робіт зі створення наступного покоління СЕП (СЕП-4) разом із переходом системи на міжнародний стандарт ISO 20022", - зазначили в НБУ.

Читайте також:

  • В НБУ пояснили причину стрімкого зростання курсу долара.
  • Гривня стрімко обвалюється: чим це зумовлено і чого чекати від курсу валют далі.
  • Рада призначила нового голову Нацбанку.
  • Нацбанк знизив облікову ставку до найнижчого рівня в історії України.
Источник материала
loader
loader