Як навчити дітей допомагати по дому: цікаві поради
Як навчити дітей допомагати по дому: цікаві поради

Як навчити дітей допомагати по дому: цікаві поради

Саме в дитинстві батьки прищеплюють малюкам надзвичайно важливі життєві навички. Тому відстороняти дітей від допомоги по дому не варто. Як правильно навчити їх піклуватися про себе та інших, читайте у матеріалі.

Експерти одноголосно стверджують, що ще в дитинстві малюки повинні дбати не лише про себе, а й думати про інших, адже в майбутньому вони житимуть у соціумі та будуть виконувати одразу кілька соціальних ролей. А допомога батькам – одна з їхніх перших відповідальностей. Видання Mind Body Green поділилось думками кваліфікованих фахівців про те, як і коли найкраще привчати дітей допомагати по дому. 

Дослідження підтвердили, що діти, які господарюють вдома, здобувають критично важливі життєві навички. Згодом вони краще будують партнерські стосунки, ажде в сім'ї їх навчили допомагати одне одному. 

Коли довіряти дітям домашні обов'язки? 

Експерти пропонують долучати дітей до виконання домашніх справ вже з 3-річного чи 4-річного віку. Проте це індивідуальна справа кожних батьків. Психологи та вихователі радять не звалювати на плечі малюків обов'язок одразу, а пропонувати допомогти. Наприклад, вони можуть спочатку лише натискати кнопки на пральній машині або за руку з татом чи мамою викинути сміття. Все це базується на ідеї співпраці. 

Проте найперші самостійні кроки мають бути пов'язані з доглядом за собою – застелити ліжко чи скласти свої речі. Згодом заохочуйте дітей до виконання справ по дому, але обов'язково запитуйте, що їх цікавить більше, і беріться за це разом. Малюки отримують не менше щастя від того, що роблять щось корисне для когось, а не лише для себе. 

Як навчити дітей допомагати по дому: цікаві поради - Фото 1
Діти мають самостійно збирати іграшки / Фото з відкритих джерел

Які справи діти можуть робити по дому?

  • зібрати прання;
  • помити тарілку після вечері; 
  • нагодувати домашніх тварин; 
  • прибрати пил з полиць;
  • завантажити посудомийну машину й скласти чистий посуд; 
  • застеляти ліжко щодня;
  • поливати рослини;
  • спакувати їжу для молодших брата чи сестри;
  • забрати пошту. 

Закликайте дітей робити лише те, що не може завдати їм шкоди і є повністю безпечним, але робіть їх активними ще з дитинства. Заохочуйте їх допомагати, бути частиною сім'ї та піклуватися про себе. 

Теги по теме
Семья Марина Джура
Источник материала
loader
loader