ЄБРР і "Укренерго" розробляють проект energy storage потужністю 200 МВт
ЄБРР і "Укренерго" розробляють проект energy storage потужністю 200 МВт

ЄБРР і "Укренерго" розробляють проект energy storage потужністю 200 МВт

Європейський банк реконструкції та розвитку спільно з НЕК "Укренерго" розробляє проект будівництва системи накопичення енергії потужністю 200 МВт для регулювання частоти в енергосистемі.

Як повідомила старший банкір Департаменту енергетики ЄБРР Ольга Єрьоміна на онлайн-зустрічі 4 травня, цей проект фінансуватиметься за рахунок кредиту міжнародної фінустанови під державні гарантії, передає Енергореформа.

«Працюємо над підготовкою проекту будівництва енергонакопичувача, який не потребуватиме "зеленого" тарифу і який зміг би вирішити питання регулюючих потужностей і здешевити ціну електроенергії на ринку, - зауважила вона.

– Наразі розглядаємо можливість фінансування будівництва потужністю 200 МВт".

Збільшувати нинішній тариф НЕК "Укренерго" не потрібно, зауважила Ольга Єрьоміна.

«Ці 200 МВт не братимуть участь у торгівлі на ринку, - пояснила вона.

- Це буде системна послуга, яку зобов’язаний надавати оператор».

Ольга Єрьоміна погодилась, що енергосистема України гостро потребує балансуючих потужностей і відповідно максимально швидких рішень уряду у цьому напрямку.

"Чим швидше українські урядові структури підтримали б нашу ідею проекту, тим швидше вирішилося б питання гнучких генеруючих потужностей, - підкреслила банкір.

- Якщо будуть запущені аукціони на будівництво таких потужностей приватними інвесторами, ми раді будемо фінансувати і структуризувати ці проекти".

Наразі техніко-економічне обґрунтування проекту з будівництва energy storage вже розроблено.

Первинне та вторинне регулювання частоти буде використовуватися на вимогу системи і "Укренерго" не продаватиме цю послугу на ринку".

Источник материала
loader
loader