Справу Шарія про інсценування замаху на самого себе повернули на дорозслідування
Справу Шарія про інсценування замаху на самого себе повернули на дорозслідування

Справу Шарія про інсценування замаху на самого себе повернули на дорозслідування

Анатолій Шарій є фігурантом трьох кримінальних проваджень.
Кримінальна справа розслідується Солом’янським райуправлінням поліції / lgbt.org.ua
Кримінальна справа розслідується Солом’янським райуправлінням поліції / lgbt.org.ua

Справу за обвинуваченням громадянина України, блогера Анатолія Шарія у завідомо неправдивому повідомленні про злочин повернули на додаткове розслідування.

Дана інформація міститься у Єдиному реєстрі судових рішень.

У реєстрі зазначається, що головуючий суддя Криворот розглянув на судовому засіданні кримінальну справу за обвинуваченням Шарія у завідомо неправдивому повідомленні про вчинення злочину. Також сказано, що ця кримінальна справа розслідується Солом’янським райуправлінням поліції.

Окрім того, в ухвалі суду вказано, що Шарій ще у січні 2012 року залишив територію України, а також, що він був оголошений у міжнародний розшук. Водночас в ухвалі наголошується, що поліція упродовж 2014-2019 років не повідомляла суд про розшук Шарія і про те, які саме заходи вживаються для його екстрадиції в Україну.

3 червня 2019 року, йдеться в ухвалі, адвокат звернувся до суду з клопотанням про відновлення розгляду кримінальної справи щодо Шарія, який був призупинений на період його розшуку. Суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для того, щоб поновити розгляд справи.

Також в судовій ухвалі зазначено, що розгляд справи Шарія триває вже понад 7 років, що Литовська Республіка ще в 2012 році надала йому статус політичного біженця, що у 2013 році Нідерланди відмовилися видати Шарія Україні у зв’язку з його статусом політичного біженця. Водночас суд врахував, що у лютому 2014 року було припинено міжнародний розшук Шарія.

В результаті суд дійшов висновку: справу за обвинуваченням Шарія у завідомо неправдивому повідомленні про злочин повернути прокурору Києва для додаткового розслідування, скасувати запобіжний захід у вигляді взяття під варту для Шарія та скасувати його розшук.

Як повідомляв УНІАН, Шарій був оголошений в розшук у лютому 2012 року за підозрою у завідомо неправдивому повідомленні про злочин (ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу України). Повідомлялося, що у ніч на 12 липня 2011 року Шарій нібито обстріляв свій автомобіль, інсценувавши замах. Того ж року проти Шарія було відкрито ще одну кримінальну справу – йому інкримінували хуліганство за стрілянину з травматичного пістолета в київському McDonald's.

У квітні 2019 року Шевченківський райсуд Києва скасував розшук і заочний арешт Шарія, а також відмовився ініціювати його екстрадицію з Литви у справі про стрілянину.

У 2018 році стосовно Шарія було відкрито провадження за підозрою в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі в інтернеті.

Источник материала
loader
loader