Що може і чого не може остеопат: колонка експерта
Що може і чого не може остеопат: колонка експерта

Що може і чого не може остеопат: колонка експерта

Здавалося б, сьогодні навряд чи можна знайти людину, яка ніколи не чула про остеопатію. Водночас відповіді на запитання «Що лікує лікар-остеопат у дорослих і дітей?», «З якими проблемами зі здоров`ям допоможе розібратися остеопатія?» або «У яких випадках потрібно звертатися до лікаря-остеопата?», для більшості з нас невідомі.

Ексклюзивно для ELLE.UA лікар-остеопат Андрій Тимченко розповів, що може і чого не може остеопат.

Це смішно, але є люди, які досі вважають, що остеопатія  — це окультний напрямок у лікуванні. Проте, як я вже розповідав у попередньому матеріалі, остеопатія  — це напрямок мануальної медицини. 

На жаль, остеопатії в Україні навчають виключно на курсах і в профільних школах  — на відміну від США, Великобританії, Іспанії, Франції та інших європейських країнах, де існують інститути та університети. Студенти вивчають всі фундаментальні медичні науки та навчаються лікувати пацієнтів мануальними методами та використовувати досягнення сучасної медицини у симбіозі з остеопатією. Давно у минулому ті часи, коли лікування остеопатичними методиками виключало медикаментозне лікування (були й такі напрямки фанатиків від остеопатії).

Скептичне ставлення до остеопатії виникло завдяки тому, що методи, які використовуються лікарями або «операторами», як називав остеопатів засновник остеопатії Ендрю Стіл, для звичайного пацієнта та і для нетренованого лікаря остеопатичні виглядають так, як начебто нічого не відбувається.

Як це відбувається: пацієнт лежить на кушетці, оператор сидить над головою пацієнта та тримає його за голову. Ті, хто бував на візитах, могли помітити легкі рухи, натискання на м’язи під головою. У деяких випадках лікар здійснює додаткові маніпуляції із тілом. Але натискання та вплив на тканини тіла дуже незначні та ледь відчутні. Після цього пацієнту пропонують піднятись. Весь процес лікування може зайняти 10-15 хвилин. І все.

Виникає питання: що, вже все закінчилось? Ви будете здивовані, але так!

Це може здаватися дивом, але чомусь після такого короткого контакту плечі розправились, м’язи шиї розслаблені, рухатись та навіть дихати стало набагато легше, гострота зору покращилась, колір шкіри став яскравішим.

Завдяки чому остеопат допомагає отримати такі помітні результати? Річ у тім, що під час маніпуляцій усуваються внутрішні блоки, спазми, відновлюється кровопостачання та лімфодинаміка, покращуються обмінні процеси та підвищується коефіцієнт корисної дії по само відновлюваності організму.

Варто зазначити, що ці процеси відбуваються постійно, а остеопат їх налагоджує, підсилює та покращує завдяки власним ресурсам організму.

Тому що остеопатія — це не тільки наука, але й мистецтво, яке сприймає людський організм як єдине ціле, де все взаємопов’язане. Остеопатія ефективна при профілактиці різноманітних захворювань та не допускає розвитку вже наявних.

Що може і чого не може остеопат: колонка експерта - Фото 1

Що лікує остеопатія:

  1. Остеопатія впливає на поставу та на м’язи, які підтримують тіло у вертикальному положенні.
  2. Остеопатія допомагає «включатись» м’язам у правильній послідовності при виконанні рухів, в результаті чого спортивні тренування стають більш ефективними.
  3. Завдяки правильній поставі покращується кровообіг тканин, що сприяє загальному оздоровленню.
  4. Завдяки покращенню кровообігу знижується втома, підвищується працездатність, зникають набряки, покращується сон, дихання, робота серцево-судинної системи. У деяких випадках автоматично покращується зір. Ну а якщо пацієнт цілеспрямовано займається вправами, то при сумісній роботі з остеопатом може взагалі зняти окуляри.
  5. Остеопатія добре себе зарекомендувала при лікуванні проблем, пов’язаних з опорно-руховим апаратом, поставою.
  6. Завдяки остеопатичним маніпуляціям проходять головні болі, знижується частота респіраторних захворювань, проходять болі у міжлопатковій ділянці та попереку.
  7. Достатньо часто вдається позбавити пацієнток від болісних відчуттів під час менструацій.
  8. Остеопатія дуже добре допомагає відновлюватись після пологів, після фізичних травм у складі комплексної терапії.
  9. У складі комплексної терапії також добре лікуються і постстресові розлади.
  10. Логопеди відмічають, що остеопатія добре зарекомендувала себе у допомозі дітям із затримкою мовного розладу.
  11. Остеопатія не оминула й ортодонтію. Зміни прикусу відбуваються більш гармонійно, знижується дискомфорт в тілі під час носіння брекетів, а також наслідки зміни прикусу для тіла проходять більш комфортно.

Принципи остеопатії не можна використовувати для онкохворих, у стані гострих травм, гострого порушення мозкового кровообігу, у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, при інфекційних та психічних захворюваннях.

Остеопатичні маніпуляції мають пролонгований результат, тому для профілактичних процедур достатньо одного візиту неділю на початку профілактичного лікування. А потім рідше  — 1 раз на 2-3 тижні.

Що може і чого не може остеопат: колонка експерта - Фото 2

У будь-якому разі, перед тим як завітати до остеопата, проконсультуйтесь із своїм сімейним або особистим лікарем.

Пам’ятайте: в організмі людини є все, щоб не хворіти. Тож нумо покращувати та підтримувати наше здоров’я.


Источник материала
loader