Картини коштують сотні тисяч доларів: 88 років уродженцю Тернопільщини Іванові Марчуку
Картини коштують сотні тисяч доларів: 88 років уродженцю Тернопільщини Іванові Марчуку

Картини коштують сотні тисяч доларів: 88 років уродженцю Тернопільщини Іванові Марчуку

"Еспресо.Захід" розповість про життя й творчість Івана Марчука, зокрема, чому його називають генієм сучасного мистецтва.

Біографія Івана Марчука

Картини коштують сотні тисяч доларів: 88 років уродженцю Тернопільщини Іванові Марчуку - Фото 1

Фото: соцмережі

 

Іван Марчук народився в часи в родині відомого на всю округу ткача, коли Тернопільщина була частиною Польської республіки.

З ранніх років проявляв інтерес до мистецтва. Після закінчення семирічної школи, Іван Марчук вступив до Львівського училища прикладного мистецтва імені Івана Труша на відділ декоративного розпису, де навчався протягом 1951—1956 років. Після служби в армії продовжував навчання на відділі кераміки Львівського інституту прикладного мистецтва, який закінчив 1965 року.

З 1959 року і майже протягом наступних 10 років Марчук входив у підпільну школу, створену його викладачем Карлом Звіринським. Той на зібраннях знайомив членів із досягненнями світової культури та замовчуваними сторінками історії України. У школі також вивчали світову літературу, музику, релігію.

У 1965—1968 роках працював у Інституті надтвердих матеріалів НАН України, у 1968—1984 роках — на Київському комбінаті монументально-декоративного мистецтва. Паралельно Марчук малював те, що його дійсно цікавило. З середини 80-х років, Марчук почав жити коштом своєї творчості. Тоді у нього визріло бажання покинути СРСР через нереалізованість в умовах радянського тоталітаризму й постійні переслідування органами КДБ. Тому у 1989—2001 роках він мешкав у Австралії, Канаді й США. У 1990 році Марчук відвідав Україну й відбулася його перша офіційна виставка у Києві — у Державному художньому музеї українського образотворчого мистецтва (нині Національний художній музей України). Повернувшись в Україні, Марчук оселився в Києві, де й досі живе та працює.

Майстерня митця знаходиться в самому центрі Києва на вулиці Євгена Чикаленка.

Творча активність Івана Марчука

Картини коштують сотні тисяч доларів: 88 років уродженцю Тернопільщини Іванові Марчуку - Фото 2

Фото: соцмережі

 

Свій авторський стиль Іван Марчук знайшов у середині 60-х років минулого століття, який не вписувався в шаблони соцреалізму, і тривалий час не міг офіційно виставляти свої твори, перебуваючи в андеграунді. Тому зазнавав утисків і переслідувань з боку органів КДБ.

До 1988 року Спілка художників офіційно не визнавала творчість Івана Марчука, хоча він мав понад 15 експозицій у різних містах колишнього СРСР (перші виставки 1979 і 1980 років у Москві). З 1979 року його картини почали з’являтися і на закордонних виставках.

Сьогодні його картини вражають мистецтвознавців Європи, Америки, Австралії, йому пропонують виставлятися в найкращих залах світу, і це все на противагу минулому гонінню та переслідуванню в Україні. Картини Івана Марчука зберігаються в багатьох колекціях у різних країнах світу.

"Для мене мистецтво — це життя й одкровення. Іншої альтернативи нема. Й водночас мистецтво — це каторга. Я працюю 365 днів на рік і без цього не можу. Це присуд долі, карма, вирок, приреченість. І нікуди не дінешся. Я мрію погрітися на пляжі, полежати у траві, слухаючи як вона росте, я хочу дивитися, як пливуть у небі хмари, хочу тішитися, веселитися, спілкуватися в компанії, не відмовився б піти до школи, щоб когось там чогось навчити. А потім думаю: а мені ж теж хочеться самому щось зробити. Непереможна думка!", - каже Марчук про творчість.

За своє життя, митець часто експериментував із різними фізичними та духовними практиками, займався йогою та медитаціями, мав чіткий режим сну та харчування, всеце , щоб досягти своїх результатів. 

Доробок художника налічує близько 5000 творів. Провів понад 150 персональних і близько 50 колективних виставок.

Цікаві факти про Марчука

Картини коштують сотні тисяч доларів: 88 років уродженцю Тернопільщини Іванові Марчуку - Фото 3

Фото: соцмережі

 

У жовтні 2007 року він потрапив до рейтингу 100 геніїв сучасності" (72-ге місце), який уклала британська газета "Дейлі телеграф ".

Його полотно "Сад спокуси" (1996) посіло позицію № 5 рейтингу "Шість найдорожчих картин українських художників" (2022), укладеного науково-дослідницьким історичним проєктом "Локальна історія ". Картина була продана у 2022 за $120 тис. на аукціоні Goldens. Кошти спрямували на потреби ЗСУ.



Источник материала
loader