Осінь — ідеальна пора для запашної випічки. Пироги, шарлотки, кекси й кексики — все це добре смакуватиме з чашкою імбирно-лимонного чаю або запашного глінтвейну під новий сезон улюбленого серіалу.
Редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA й авторка кулінарного блоґу «Котлетка» Маша Сердюк ділиться ідеями затишної осінньої випічки — морквяні кексики, гарбузовий пиріг, грушева шарлотка, а також пиріг з яблуком або улюбленим варенням. Обирайте рецепт, який вам до душі, готуйте й насолоджуйтеся осінніми днями.
Морквяні кексики
морква — 100 г
борошно — 100 г
яйця — 2 шт.
цукор — 100 г
олія — 50 г
розпушувач — 1 ч. л.
кориця — 1 ч. л.
сіль — дрібка
Яйця збити виделкою. Сиру моркву помити, почистити й натерти на дрібній терці. Змішати з яйцями, додати цукор і дрібку солі, добре перемішати. Влити олію, знову перемішати. Всипати просіяне через сито борошно, розпушувач і корицю, все добре вимішати. Тісто має вийти як густа сметана.
Викласти тісто у формочки так, аби воно заповнювало формочки на 2/3. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку і запікати 30 хвилин.
Пиріг з варенням
борошно — 360 г
вершкове масло — 180 г
яйця — 2 шт.
розпушувач — 1 ч. л.
цукор — 100 г
улюблене варення — 250 г
У мисці збиваємо одне яйце та один жовток (білок залишаємо, аби змастити ним пиріг). Додаємо, все добре перемішуємо вінчиком. Потім додаємо терте на тертці розм’якшене вершкове, теж добре перемішуємо його з яйцями. Додаємо просіяне борошно і розпушувач, замішуємо м’яке, еластичне тісто.
Готове тісто розділяємо на дві частини — так, щоб одна частина була 1/3 від усієї маси тіста. Маленьку частину тіста прибираємо в холодильник, велику розкачуємо на посипаній борошном поверхні завтовшки 2 см. Викладаємо тісто у роз’ємну форму для випічки, змащену олією, формуючи бортики. Зверху на тісто викладаємо улюблене густе варення або джем. Решту тіста дістаємо з холодильника, розкачуємо в тонкий пласт і нарізаємо смужками, з яких робимо сіточку поверх варення. Змащуємо пиріг збитим білком і відставимо в нагріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин.
Яблучний пиріг
борошно — 250 г
яблука — 5 шт.
яйця — 3 шт.
цукор — 200 г
сметана — 150 г
олія — 80 г
розпушувач — 1 ч. л.
сіль — щіпка
Два яблука чистимо, ріжемо кубиками для начинки та збризкуємо лимонним соком, щоб не потемніли. У великій мисці змішуємо цукор і яйця, додаємо м’яке вершкове масло та сметану. Усе добре збиваємо міксером. Коли маса стане однорідною, поступово додаємо просіяне борошно. Готове тісто має бути як рідка сметана.
Додаємо в тісто нарізані яблука, перемішуємо, аби шматочки яблук рівномірно розподілилися по всьому тісту. Викладаємо тісто у форму, змащену олією або вершковим маслом. Три яблука ріжемо тонкими слайсами та викладаємо по колу зверху на тісто. Посипаємо трохи цукром і ставимо в нагріту до 180 градусів духовку на 1 годину.
Грушева шарлотка
борошно — 160 г
груші — 4 шт.
цукор 200 г
яйця — 4 шт.
Груші миємо, одну відкладаємо в бік, три очищаємо, нарізаємо пласкими скибками. У великій мисці збиваємо яйця в пишну піну, після чого додаємо цукор і нову збиваємо до густої, світлої та пишної маси. Поступово додаємо в яєчну суміш просіяне борошно та лопаткою замішуємо тісто.
У змащену олією форму викладаємо на дно нарізані шматочки груші, заливаємо тістом, аби воно добре покрило фрукти. Ставимо в нагріту до 180°С духовку, випікаємо 30-40 хвилин. Готовий пиріг охолоджуємо у формі, після чого прикрашаємо тоненькими скибками свіжо нарізної грішу. На бажання перед подачею можна посипати шарлотку цукровою пудрою.
Гарбузовий пиріг
Для тіста
борошно — 400 г
вершкове масло — 250 г
яйця — 1 шт.
цукор — 2 ч. л.
Для начинки
м’якота гарбуза — 900 г
яйця — 3 шт.
цукор — 100 г
жирні вершки — 100 мл
крохмаль — 1 ст. л.
кориця мелена — 0.5 ч. л.
сіль — щіпка
мелений імбир, мускатний горіх, кардамон — до смаку
Просійте в миску борошно. Додайте холодне вершкове масло, нарізане кубиками. Розітріть пальцями в крихту. Потім додайте цукор і яйце, замісіть тісто. При необхідності влийте трохи крижаної води чи молока. Сформуйте з тіста кулю, загорніть у харчову плівку і поставте в холодильник на пів години.
М’якоту гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°С 15-20 хвилин. Остудіть, складіть у блендер, додайте всі інші інгредієнти для начинки. Подрібніть до однорідної маси.
Тісто розкачайте, викладіть у форму для випічки й сформуйте бортики. Наколіть виделкою і випікайте в розігрітій до 180°С духовці 10 хвилин. Потім рівномірно викладіть гарбузову начинку і поверніть пиріг у духовку. Запікайте приблизно 50 хвилин при 180°С. Перед подачею добре остудіть пиріг.