Аукціонний дім виставив на продаж раритетні видання про Київ
Аукціонний дім виставив на продаж раритетні видання про Київ

Аукціонний дім виставив на продаж раритетні видання про Київ

Аукціонний дім виставив на продаж раритетні видання про Київ - Фото 1

Аукціонний дім «Дукат» розпочав букіністичний онлайн-аукціон «Українська книга». Серед лотів — раритетні видання, унікальні документи, карти, архівні світлини, тиражована графіка та книги, присвячені Києву.

Путівники, альбоми та історичні нариси про Київ дозволяють простежити, як змінювався «портрет» міста з 1860-х до 1960-х років та дізнатися подробиці як соціокультурного розвитку міста, так і архітектурного ландшафту.

Найстарішим з київських лотів є польський альбом 1861–1862 років, виданий у Варшаві – Malownicze Album Kijowa z szczegółowym opisem miasta. Це перше видання київського путівника польською мовою. Проєкт було реалізовано частково: світ побачили тільки дві частини, до яких увійшли нарис історії Києва та побіжні описи Золотих воріт, Аскольдової могили та Хрещатика.

«Путеводитель по Кіеву и его окрестностямъ» 1888 року – перше видання одного з найвідоміших путівників містом кінця ХIХ ст. Його популярність була зумовлена доступним поданням найрізноманітнішої інформації, що дозволяло не просто орієнтуватися у місті, але й дізнаватися цікаві історичні факти про Київ і його пам’ятки.

Аукціонний дім виставив на продаж раритетні видання про Київ - Фото 2

Альбом «Київ» 1914 року розпочався з 24-х листівок, які згодом було об’єднано у видання репродукцій картин відомих київських художників: М. Бурачека, І. Їжакевича, В. Козловського та інших. Також до альбому увійшли роботи норвезького художника-авангардиста Хрістіана Крона, який у той час жив у Києві.

Аукціонний дім виставив на продаж раритетні видання про Київ - Фото 3

Путівник Костянтина Шероцького 1918 року. Автор пропонує маршрут, який дозволить оглянути місто в історико-топографічному аспекті, як «місто кількох епох»: від Золотих Воріт рухатися на Поділ, зійти на Щекавицю, звідки побачити Оболонь, Дорогожичі, Кирилівську церкву; піднятися на Печерськ, оглянути Києво-Печерську Лавру, спуститися на Хрещатик, пройти прилеглими вулицями та спуститися Бібіковським бульваром (нині бульвар Тараса Шевченка). Зрештою автор пропонує ознайомитися з околицями, «приводить» читача на Труханів острів, до Вишгорода й Межигір’я. Книга містить близько 60 фототипій і кліше, а також актуальний на той час план Києва з передмістями.

Аукціонний дім виставив на продаж раритетні видання про Київ - Фото 4

Путівник-довідник «По землі Київській» 1963 року – «наймолодший» київський путівник аукціону, шо розповідає не про столицю, а про населені пункти Київщини — Бориспіль, Переяслав, Білу Церкву, Бровари, Васильків, Вишгород, Чорнобиль тощо. Книгу складено так, що рухаючись цими шляхами турист може довідуватися про міста й села Київщини, які зустрічаються дорогою.

Аукціонний дім виставив на продаж раритетні видання про Київ - Фото 5

Сьоме видання путівника «Кіевъ, его святыни, древности, достопамятности» 1900 року демонструє плоди майже 50-літньої праці її автора — Миколи Сементовського, який займався дослідженням Києва від середини XIX ст.Аукціонний дім виставив на продаж раритетні видання про Київ - Фото 6

Вітаємо, ви дочитали до кінця матеріал «Хмарочоса» – незалежного та впливового київського інтернет-видання. Якщо вам сподобався цей текст, пропонуємо підтримати нас щомісячним внеском від 50 гривень. За ціною лише однієї поїздки у таксі, ви підтримаєте роботу усієї редакції і допоможете робити Київ зрозумілішим для містян, а діяльність влади – прозорішою.

Источник материала
loader