Травник-колекціонер із Креховичів: У моєму саду понад 30 сортів м’яти
Знаний каменяр з Івано-Франківщини у вільну від роботи хвилину йде до лісу. Роман Легун має хобі: колекціонує трави. На власному городі вирощує понад три десятки сортів м’яти, гірський едельвейс, кали, тархун, зміїний корінь і ще багато чого цікавого.
Про те, з якою м’ятою смакує чай і варення, чому гірський едельвейс зав’яв у родючому чорноземі, а також з чого почати вирощувати рослини на власній грядці - читайте у матеріалі Коротко про.
Не тільки перцева, а й грушева і ананасова
Який основний інгредієнт відомого на весь світ коктейлю мохіто? Звісно, м’ята. Але, увага, ні в якому разі не перцева.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F11%2F5dc3332ef8b50da125d0f4ba745a248a.jpg)
Травникарство Романа Легуна почалося з вирошування кал. Фото: ФБ Roman Legun
- Для цього коктейлю підходить лише м’ята "Мохіто", - розповідає Коротко про відомий травник із села Креховичі Івано-Франківської області Роман Легун. - Коктейль був створений на основі цього сорту м’яти, тому має відповідну назву. Мені смішно, коли чую, що до напою додають будь-яку іншу, наприклад перцеву, м’яту.
Роман Легун знає, про що говорить. У його саду росте більше 30 сортів м’яти. Таку колекцію зібрав за 6 років. Поруч із бюджетною перцевою має і достатньо дорогі сорти, які коштують 150-200 грн за саджанець.
Відверто: чим м’ята може здивувати? Свіжа, зелена та й все. Коли чує такі слова, травник лише посміхається. І пропонує спробувати ароматний чай з грушевою м’ятою. Запах її листочків, як можна здогадатися з назви сорту, грушевий. Відчутний аромат свіжозрізаної грушки.
- А ще в мене росте м’ята «Дюшес» і «Дюшес цукерка», - каже травник. – "Дюшес" має запах однойменного напою. А «Дюшес цукерка» дійсно пахне, як той самий льодяник. Взагалі селекціонери виводять різноманітні сорти м’яти. Є і лимонна, апельсинова, полунична, шоколадна, ананасова, бананова…
- А який ваш улюблений сорт? – запитуємо.
- Марокканська, - усміхається господар м’ятної плантації. - Вона має фруктові нотки, водночас ментолова. У цієї рослини гарний гофрований листочок, її вивели араби суто для чаювання. А от полуничний сорт м’яти мені не прийшовся до смаку. Хоча запах приємний. Правда, тут треба уточнити, що є м’яти коктейльні (сорти "Мохіто", "Мохіто-лайм", лимонадна, яблучна, евкаліптова) і ті, які підходять для варення і компотів (полунична, грушева).
Виростити м’яту на власній грядці доволі легко. Ця рослина вважається агресором, тобто «глушить» своїх зелених сусідів. Та все ж є і достатньо примхливі види. А власноруч вирощені саджанці Роман продає. Ціни ставить низькі, хоче ділитися з людьми трав’яним багатством.
Марокканська м’ята смакує у чаї. Фото: dobrodar.ua
Для едельвейса - гірський ґрунт
Історія травникарства Романа Легуна розпочалася з… каменю. Чоловік – відомий майстер кам’яного орнаменту, будує каплиці, оздоблює церкви, будинки, паркани. Саме як талановитого каменяра його знають не тільки на рідній Франківщині, а й по Україні і за кордоном. Роботи Легуна мають певну особливість. Це рослинні візерунки.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F11%2F51a53f0f5e30d2e1df755609c195862e.jpg)
Роман Легун – відомий майстер кам’яного орнаменту, будує каплиці, оздоблює церкви, будинки, паркани. Фото: ФБ Roman Legun
В якийсь момент, як каже сам майстер, вирізаючи камінну виноградну лозу і різноманітні квіти, почав досліджувати рослини.
- Тоді мене захопили кали ефіопські, їх вирощував, - пригадує Роман. – Ці рослини у мене дотепер ростуть, навіть ще й зараз квітнуть, хоча їхнє цвітіння закінчується в квітні. Тобто спочатку я займався одним видом рослин. Але поступово зацікавився й іншими. Приручив едельвейс, далі з’явилися у моєму саду м’ята, бергамот, тархун, чебрець. І пішло-поїхало, вже не можу зупинитися (сміється. – Авт.). Знаєте, що мене дивує? Що уся ця трава має різну форму, властивості, призначення. Таке природне багатство надихнуло мене колекціонувати рослини.
Наприклад, едельвейс. Той самий гірський. Роман вважає його родзинкою свого саду. Каже, довго не міг зрозуміти, чого ж хоче ця рослина, яка на родючому чорноземі при ретельному догляді почала в’янути. Виявилося, потребує гірського ґрунту і більш екстремальних умов. Травник поїхав у гори і привіз кам’янистої земельки для свого домашнього едельвейса. Рослина ожила. Зараз в саду Романа є 20 кущів едельвейса.
Тільки-но випадає вільна хвилинка, Легун бере наплічник і мандрує в ліс. Уважно дивиться під ноги, фотографує цікаві рослини, занотовує про них інформацію. От нещодавно знайшов один із видів української орхідеї. Так, ростуть у рідних лісах і такі рослини.
- А може, ви ще й квітку купальської папороті хочете відшукати? – жартома запитуємо, тому що спілкувалися з Романом напередодні свята Івана Купала.
- Жарти жартами, але якщо існує така легенда, то хтозна, може, й існує така квітка, - усміхається. – Наші думки матеріальні. От мене запитують поради, мовляв, з чого почати займатися рослинництвом. Моя відповідь така: беріть і займайтеся. Розпочніть з чогось. Наприклад, зрізав гілку смородини, запхав в землю, полив, і вона зацвіла і дала плоди. Це ж чудово! Кажете, що не маєте часу? Поки ви живі, час у вас є. Тому беріться до діла, реалізуйте свою мрію.
Роман Легун може розповідати про рослини годинами. Пояснює, що для більшості людей усе, що росте під ногами, – звичайна трава. А для таких ентузіастів, як він, це і конюшина, і грицики, і тимофіївка, і ще багато чого цікавого.
Гірський едельвейс з саду Легуна. Фото: ФБ Roman Legun
Рецепт безалкогольного мохіто від Романа Легуна
Інгредієнти:
- 1-2 лайми (залежно від розміру)
- Кілька гілочок свіжої м'яти тільки сорту «Мохіто»
- 1-2 чайні ложки цукру (за смаком)
- Газована вода (солодка чи звичайна вода)
- Лід
Лайм наріжте на невеликі шматочки, а м'яту злегка потріть в долонях, щоб виділився аромат. Складіть все у високу склянку, додайте цукор. Дерев’яною ложкою злегка розімніть лайм і м'яту, щоб вони виділили сік і аромат. Не перетирайте занадто сильно. Додайте лід і залийте все газованою водою. Прикрасьте мохіто листочком однойменної м'яти і скибкою лайма. За бажанням, можна додати ягоди, наприклад, полуницю.
Роман Легун вирощує більше 30 сортів м’яти. Фото: ФБ Roman Legun
