Популярна закуска перед сном виявилась "провокатором нічних жахів" — дослідження
Популярна закуска перед сном виявилась "провокатором нічних жахів" — дослідження

Популярна закуска перед сном виявилась "провокатором нічних жахів" — дослідження

Вживання сиру перед снов може викликати нічні кошмари

Чи справді давнє повір’я про те, що сир перед сном викликає жахіття, має підґрунтя? Ця суперечка десятиліттями турбувала любителів пізніх перекусів та шанувальників сиру. Нещодавнє дослідження, нарешті, дало відповідь на це питання, і його результати можуть змусити вас двічі подумати перед тим, як поласувати улюбленим сиром перед сном.

Про це пише Daily Mail.

Дослідження, проведене люксовим брендом товарів для сну The Odd Company, залучило 30 учасників, які протягом чотирьох ночей куштували чотири найпопулярніші сири Великої Британії: брі, чеддер, стілтон та моцарелу.

Результати експерименту шокували дослідників. З’ясувалося, що вживання всього 30 грамів сиру перед сном збільшує ймовірність нічних жахів на 93%. Учасники описували яскраві, стресові та часто страшні сни: від зрад до зустрічей з колишніми або нападу роботів.

Найгіршим «провокатором» жахів виявився брі, який спричинив погані сни у 68% тих, хто його їв. Стілтон відповідав за жахи у 63%, чеддер — у 56%, а моцарела — у 40% учасників експерименту.

Сири, які найімовірніше спричинять нічні кошмари: Моцарела (40%), Чеддер (56%), Стілтон (63%), Брі (68%)

Крім того, сир перед сном призводив до втрати в середньому 1 години 7 хвилин сну за ніч.

Чому сир викликає нічні жахіття

Дієтолог Емі Александер пояснює, що сир впливає на сон через свій хімічний склад. Насичені жири та білки, що містяться в ньому, довго перетравлюються і можуть підвищувати температуру тіла, що заважає глибоко заснути та гарно відпочити.

Крім того, сир містить триптофан — амінокислоту, яка бере участь у синтезі серотоніну та мелатоніну, що регулюють настрій і сон. Високий рівень серотоніну може впливати на фазу швидкого сну, під час якої ми бачимо сновидіння, які можемо запам’ятати.

Ще одна речовина у складі сиру — тирамін, якого найбільше у витриманих твердих сирах (як пармезан чи рокфор), стимулює вивільнення норадреналіну. Цей стимулятор може посилювати активність серця та мозку, що призводе до інтенсивніших, тривожних снів або частих пробуджень. Саме тому моцарела, як молодий сир з низьким вмістом тираміну, виявилася «найбезпечнішою» для сну.

Коли їсти сир, щоб уникнути проблем зі сном

Фахівці рекомендують насолоджуватися сирною тарілкою щонайменше за дві-чотири години до сну. За цей час сир встигне перетравитись і жодни чином не впливатиме на швидкість засинання та якість сновидінь.

Видання також нагадало, що інше наукове дослідження змушує замислитись про вплив сиру на якість нічного сну. Експеримент, проведений Британською сирною асоціацією, навпаки, вказував на те, що сир може сприяти сну. Тоді 72% добровольців, які їли 20 г сиру за півгодини до сну, спали дуже добре, і жоден не повідомляв про жахіття. Це підкреслює, що питання впливу сиру на сон досі залишається дискусійним.

Джерело матеріала
loader