/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Fd9491d88b932299385c9a0fa9912ea77.jpg)
Кавовий етикет: 10 правил, про які ви навіть не здогадувались
Кава вважається одним з найулюбленіших напоїв у світі, але пити її правильно вміють не всі.Кавовий етикет охоплює не лише подачу, а й спосіб пиття.Міжнародна консультантка та авторка книжок з етикету Джаміла Мусаєва розповіла факти про каву та поділилася секретами того, як її подавати та пити.Існують дві історії про походження кави. Одна версія свідчить, що кавові зерна виявили кози в Ефіопії. Під час випасу тварини з'їли зерна та отримали дуже багато енергії.Друга версія полягає в тому, що їх виявив шейх на ім'я Омар у Ємені, який, як вважалося, мав цілющі здібності. Він був відкинутий суспільством, пішов жити в печеру і їв ці зерна, щоб почуватися ситим упродовж дня."Кава - дуже тонізуючий напій, і вона дійсно пригнічує апетит на деякий час. Насправді, суфії пили каву, щоб не заснути під час нічних молитов і медитацій. Попри свою популярність, християни вважали каву язичницьким напоєм. Тому європейцям знадобився деякий час, щоб полюбити каву. У 16 столітті голландці відкрили свою першу кавову плантацію на Шрі-Ланці. Згодом у Європі відкривалося все більше і більше кав'ярень, де збиралися інтелектуали, щоб обговорити розумні ідеї. З цієї причини кав'ярні в Британії називали "пенні-університетами". "Пенні" - тому що це була вартість кави, а "університетами" - тому що це було місце, де інтелектуали ділилися своїми великими ідеями", - розповіла Мусаєва на своєму Youtube-каналі.Кава популярна і сьогодні. Це другий за споживанням напій після води і другий за обсягом продажів товар після нафти.Це залежить від кількох причин. По-перше, тип напою, по-друге, випадок або формальність заходу, і по-третє, час доби."Більш формальна подача кави - це звичайна кавова чашка. Різниця між звичайною кавовою чашкою і чайною чашкою полягає у формі та вигляді. Кавова чашка має вужчу і пряму форму, тоді як у чайної чашки вужче дно і ширший ободок", - розповіла Мусаєва.Чашка для турецької кави відрізняється за зовнішнім виглядом. У неї ширше дно, воно ніби звужується до верху."Демітас, що французькою насправді означає півчашки, майже наполовину менша за звичайну кавову чашку. У такій чашці зазвичай подають турецьку каву або еспресо. Ця чашка зазвичай використовується під час більш офіційних заходів", - розповіла експертка з етикету.Кавові ложки також бувають різних видів. Наприклад, до кавової чашки звичайного розміру подають і відповідну ложку.До чашки демітас подають ложку демітас - вона майже вдвічі менша. Для холодних кавових напоїв, які подаються у високій склянці, вам дадуть спеціальну довгу ложку, щоб розмішувати каву.Правило №1 пояснює, як правильно тримати чашку кави за етикетом.Експертка сказала: "Коли ви п'єте каву, ніколи не відстовбурчуйте мізинець".Правило № 2. Не обертайте чашку для кави, як келих для вина. Просто тримайте її прямо.Правило №3: Не облизуйте кавову ложку і ніколи не залишайте кавову ложку в чашці, коли п'єте каву, бо вона може потрапити вам в око.Коли ви закінчите розмішувати, залиште кавову ложку на блюдці.Правило №4. Якщо ви любите каву, пийте її разом зі склянкою води.Вода призначена для вживання перед кавовим напоєм, щоб очистити ваші смакові рецептори і підготувати їх до дегустації прекрасного аромату кави. Якщо вам не сподобався кавовий напій, ви можете випити воду після, щоб прибрати післясмак.Правило №5. Не вмочуйте печиво в каву. Це просто поганий тон. Єдиний виняток із цього правила - вмочати круасан у каву рано вранці на сніданок так, як це роблять французи.Правило №6. В Італії ви можете замовити капучино тільки на сніданок, але не пізніше.Якщо ви хочете насолодитися еспресо, то ви маєте зробити це в барі і випити його залпом. Ніколи не замовляйте його на винос.Правило №7. Не насолоджуйтеся кавою і десертом одночасно. Спочатку потрібно з'їсти десерт, а потім випити кави.Правило №8. Коли наливаєте каву, чашка має залишатися на блюдці. Ніколи не піднімайте чашку, щоб налити каву.Правило №9. Піднімайте чашку до себе. Не нахиляйтеся до чашки.Правило №10. Не наливайте каву на блюдце і не пийте її звідти. Це просто невихованість. Просто почекайте, поки кава охолоне, і насолоджуйтеся напоєм.

