Перша ягода літа: жимолость підвищує гемоглобін, покращує імунітет і не боїться морозів
Садівники полюбляють жимолость за ранній урожай, невибагливість і надзвичайну користь. В останнє десятиліття ця ягода стала неймовірно популярною. У чому секрет такої слави, а також про користь жимолості для людського організму і чи вигідно її вирощувати фермерам – у матеріалі Коротко про.
Солодка з кислинкою
Лохино, посунься! Віднедавна у садоводів нова фаворитка – жимолость, або інша назва - бружмель. В той час, коли на кущах тільки-но достигає суниця з полуницею, а ягоди лохини ледь-ледь зав’язуються, врожай жимолості вже можна збирати. Темно-сині ягоди, покриті наче восковим нальотом, солодкі, з кислинкою, іноді трохи терпкуваті (залежно від сорту).
Полюбляють жимолость в країнах Азії. Звідти ця рослина і потрапила до України приблизно в середині XX ст. Садівники довго крутили носом, недооцінювали цю ягоду. Дивної продовгастої форми, достатньо екзотична для українців, не те що звичні полуниця, малина, смородина. І лише нещодавно жимолость здобула заслужену популярність.
Існує більше 200 видів цієї рослини. Більшість – декоративні кущі, з червоними або жовтими ягодами, які не можна їсти. Їстівну жимолость люди виводили роками, відбираючи найсмачніші, найбільші і найсолодші плоди.
- Найвідомішими серед сортів є «Сільгінка», «Аврора» та «БІСТ», - розповідають у компанії «Еко Віста», що займається вирощуванням жимолості. - Плоди рослини, розмір яких коливається від 1 до 4 см, не мають кісточок, шкірка тоненька, саме тому жимолость можна пропонувати дітям у свіжому вигляді.
Виростити гарний і щедрий на врожай кущ жимолості під силу навіть городнику-початківцю. Рослина проросте і в бідному на поживні речовини ґрунті, на якихось суглинках, без проблем витримує морози до -40°C (квіти і зав’язь – до -10°C), не боїться шкідників чи хвороб на відміну від інших кущових ягід. При цьому росте і плодоносить понад 20 років без пересадки.
Та є нюанси. Наприклад, потрібно садити щонайменше два різні сорти поруч. Жимолость запилюється лише перехресно, тому один кущ не дасть рясного врожаю. До слова, ягоди на кущі дозрівають поступово, тому збір врожаю проводять кілька разів за сезон.
І ще одне. Кущі краще висаджувати на добре освітленій ділянці. Хоча і в тіні врожай буде, але вигріті сонячними променями ягоди будуть особливо солодкими, запашними.
Аграрії кажуть, що зараз жимолость вирощувати вигідно. Набагато менше мороки, аніж з полуницею чи лохиною. До того ж поки інтерес споживачів до цієї ягоди лише зростає. А ціна за кілограм ягід стартує від 300 грн, залежно від сорту.
Жимолость не боїться морозів, тож така примхлива погода, як зараз, її не налякає. Фото: ecovista.ua
Вітамінний коктейль
«Життя» і «молодість». З цих слів складається назва ягоди. І недарма. Навіть одна ягідка жимолості більше нагадує вітамінний коктейль. У ній чимало вітаміну С, є вітаміни групи В, провітамін А.
Окрім цього, у жимолості є:
- вітамін К,
- калій,
- магній,
- кальцій,
- фосфор,
- цинк,
- мідь,
- натрій,
- залізо.
Тож ці ягоди зміцнюють імунітет, покращують здоров’я, допомагають боротися з різноманітними захворюваннями. Наприклад, в народній медицині жимолость використовували для зниження жару, лікування головного болю та навіть як заспокійливий засіб.
А ще, з’їдаючи 100 грамів цих ягід на день, можна:
- стабілізувати артеріальний тиск,
- покращити роботу жовчного міхура і печінки загалом,
- «прочистити» кровоносні судини від холестеринових бляшок,
- покращити травлення,.
- підвищити низький гемоглобін.
Але не лише ягоди жимолості корисні. Лікувальні властивості мають кора, гілки, листя, квіти цього куща. Наприклад, настій з квіток і листя полегшує перебіг ангіни, стоматитів. А склянка відвару з гілок замінить знеболюючі аптечні засоби при радикуліті, болях у спині.
Попри вражаючу користь, жимолость підходить не всім. Не треба ласувати цими ягодами дітям віком до 1 року, людям, які хворіють на гастрит з підвищеною кислотністю, гіпотонікам.
Та й цілком здоровим людям не треба об’їдатися кілограмами, тому що велика кількість жимолості (понад 300 г на день) може спричинити розлад шлунку.
Шкірка у жимолості тоненька і у випічці навіть розпадається. Фото: ecovista.ua
Як зберігати жимолость?
Ягода ніжна, в холодильнику залишатиметься свіжою максимум 10 днів. Краще жимолость заморозити або засушити. І у замороженій, і у висушеній ягоді зберігаються практично всі корисні вітаміни і мінерали.
Перш ніж відправити ягоди до морозилки, їх треба промити і розкласти у контейнери.
Сушити жимолость можна в духовці при низькій температурі або на сонці. Зберігати сушені ягоди краще в сухому прохолодному місці.
Що приготувати з жимолості?
Найбільше користі отримаємо зі жмені свіжих ягід жимолості. Але загалом існує безліч рецептів. З жимолості готують різноманітні напої, варення, джеми, компоти, лікери. А ще ці ягоди можуть замінити чорницю в рецепті. Багато кухарів навіть віддають перевагу жимолості у кексах та смузі, оскільки її ніжна шкірка легко розпадається під час приготування.
Та все ж влітку хочеться чогось освіжаючого і, бажано, корисного.
Смузі із ягід жимолості
- Жимолость – 150 г ягід
- Банан – 1 шт.
- Полуниця – жменя
- Мед – 1 чайна ложка (за бажанням)
Ягоди ретельно промити, скласти у ємність, додати банан і мед (за бажанням). Збивати блендером 2-3 хвилини до однорідності маси. Опісля злегка охолодити в холодильнику і розлити у склянки. Смузі можна прикрасити м’ятою. Смачного!

