Хто вигадав пиво і скільки років цьому напою: більшість людей навіть не здогадуються
Хто вигадав пиво і скільки років цьому напою: більшість людей навіть не здогадуються

Хто вигадав пиво і скільки років цьому напою: більшість людей навіть не здогадуються

Багато людей навряд чи зможуть сказати, яка країна є батьківщиною пива. Відповідь здивує.

Ви дізнаєтеся:

Пиво є найпопулярнішим алкогольним напоєм на планеті і одним із найдавніших. Пиво, як напій, було винайдене стародавніми шумерами в Месопотамії приблизно у 4 тисячолітті до нашої ери (хоча існує також думка, що це сталося у 8-9 тисячолітті до нашої ери). Дослідники знайшли докази їхньої пивоварної культури, зокрема рецепти, що дозволяють відтворити стародавні види пива. Пізніше пивоваріння поширилося на інші цивілізації, такі як єгиптяни, вавилоняни та євреї.

На території, де колись була Месопотамія, зараз розташовані такі країни, як Ірак, Сирія, Іран та Туреччина. Месопотамія, тобто Дворіччя (земля між річками Тигр та Євфрат), охоплює територію цих країн.

Про це розповідається у сюжеті "Сніданку з 1+1". Зазначається, що будівництві піраміди Гіза працівникам частково платили пивом.

Відтоді основні інгредієнти пива не змінилися. Їх чотири: солод, вода, дріжджі та хміль.

"Це як музика. В музиці є вісім нот. Але композитори вигадують все нові та нові мелодії. Це складні комбінації простих елементів", – зазначає засновник броварні Василь Микулин.

Як виготовляють пиво

Всього стилів пива понад 100 – залежно від виду хмелю, дріжджів, температури бродіння та ще купи нюансів і народжується унікальний смак.

Але для всіх стилів процес виробництва приблизно однаковий. Спочатку готують солод. Солод це насіння злаків, які намочили та проростили. Найчастіше використовують ячмінь. Після пророщення його висушують гарячим повітрям і це вже солод.

Наступний етап – дроблення, яке проводять на спеціальному обладнанні. Солод ретельно переробляють, а потім змішують із водою. Цей етап називають затиранням. У результаті утворюється затор – суміш води та подрібненого солоду. Цю рідину фільтрують і отримують сусло – вже без залишків зерна.

"Нам потрібно дане сусло простерилізувати. Стерилізуємо ми за допомогою процесу кип'ятіння обов'язково в сусловарильному апараті", – розповів пивовар Антон Паламарчук.

На цьому етапі також додають хміль, потім суміш охолоджують. Далі вже охолоджене сусло з хмелем відправляють у спеціальні ємності, де воно за допомогою дріжджів бродить. Час бродіння залежить від стилю пива.

"Повністю весь мінімальний цикл від – 14 до 30 днів. Але деякі види пива можуть мати час близько року", – зазначив пивовар Паламарчук.

Коли пиво нарешті дозріле, його фільтрують від зайвих дріжджів і розливають. Вибір тари – пляшка чи банка – на смак не впливають.

Чи шкідливе пиво для людини

"Якщо ми говоримо про здорове харчування, довголіття, то пиво – це не той напій, який має бути включений в раціон", – зазначає дієтологиня Анна Бєлокоз.

У пиві справді містяться вітаміни групи В та калій, але багато і доволі шкідливих речовин.

"Пиво у своєму складі ще містить пивні дріжджі. Це може призводити до набору ваги", – пояснює дієтлогиня.

Більше того, вміст фітоестрогенів у пиві – це міф і зловживання цим напоєм може призвести до підвищення рівня жіночих гормонів у чоловіків. Якщо ж ви здорові та у вас немає протипоказань то допустима норма пива на добу 300 мілілітрів, говорять лікарі.

Дивіться відео про те, хто вигадав пиво і скільки років цьому напою:

Вас також може зацікавити:

Джерело матеріала
loader
loader