/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2Fd2f7ac0b89a2dc86a13ae74a9f6ef062.jpg)
Хімікати і токсини з цвілі: дубайський шоколад може бути небезпечним для здоров'я, але не весь
Експерти попереджають, що дешеві версії шоколаду з Дубая, який став неймовірно популярним у всьому світі, можуть містити канцерогенні хімікати, пальмову олію та навіть токсини з цвілі. Ба більше, існують побоювання, що вживання таких ласощів також здатне викликати рак.
Про це пише Daily Mail.
Не багато продуктів останнім часом викликали такий всесвітній ажіотаж, як знаменитий шоколадний батончик із Дубая. Ласощі стали відомими в соціальних мережах торік, а їхніми головними інгредієнтами є суміш фісташок і хрустке тісто катаїфі.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Популярна в усьому світі шоколадка була створена британсько-єгипетським шоколатьє з Дубая Сарою Хамуда, як новий спосіб задовольнити її тягу до їжі під час вагітності. Тепер батончик став настільки популярним, що його буквально хочуть спробувати люди в усьому світі.
На жаль, популярність дубайського шоколаду призвела до появи "чорного ринку", а виробники по всьому світу запустили своє виробництво ласощів, використовуючи дешеві та небезпечні підробки. У новому дослідженні, яке було ініційоване і проведене Управлінням хімічних і ветеринарних розслідувань (CVUA), експерти виявили, що деякі шоколадні батончики, імпортовані з Близького Сходу, наповнені шкідливими добавками та забруднювальними речовинами. Сюди входить пальмова олія, зелені харчові барвники, токсини, що виробляються цвіллю, і навіть хімічні сполуки, які вважаються канцерогенними.
Під час розслідування експерти протестували вісім імпортних зразків підробленого шоколаду: 5 з ОАЕ і три з Туреччини. Крім мелених фісташок і катаїфі, начинка шоколадного батончика Dubai містить тахіні — солодку пасту з меленого насіння кунжуту. Однак учені також виявили інші "добавки":
- пальмова олія, яку давно пов'язують із проблемами зі здоров'ям, зокрема й хворобами серця;
- наявність забрудненої пальмової олії в шоколаді призвела до утворення 3-МХПД — сполука вважається канцерогенною;
- гліцидилові ефіри жирних кислот, які розпадаються на 3-МХПД і гліцидол, ще одна сполука, описана як "ймовірно канцерогенна";
- токсини цвілі — насамперед афлатоксини, які також вважаються сильним канцерогеном для людини;
- харчові барвники E140 або E141, що надають начинці інтенсивнішого зеленого відтінку та імітують вміст фісташок;
- соняшникова і пальмова олія, що використовується як замінник какао-масла.
Згідно із загальноєвропейською директивою щодо какао та какао-продуктів, продукт має містити какао-масло, щоб узагалі вважатися шоколадом, тому експерти стверджують, що брендинг "Дубайський шоколад" навіть є точним описом. Приголомшливим фактом є те, що какао-масло було вказано в списку інгредієнтів двох із п'яти не шоколадних продуктів, хоча насправді його там не було.
На жаль, результати розслідування не розкривають назви брендів або виробників, а також не вказують місця, де вони продаються. Але, за словами експертів, усі зразки мали "зовні схожий вигляд".
Раніше Фокус писав про те, як приготувати ідеальну піцу: домашні кухарі роблять фатальну помилку.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

