Після зимового зростання: якими будуть ціни на продукти навесні
Після зимового зростання: якими будуть ціни на продукти навесні

Після зимового зростання: якими будуть ціни на продукти навесні

Після зимового зростання: якими будуть ціни на продукти навесні

Прогноз дали експерти.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні постійно зростають ціни на продукти харчування. Експерти розповіли виданню «Фокус», як вони можуть змінитися цієї весни.

На тлі здорожчання основних категорій продуктового кошика українців, у січні в Україні на 23,1% подешевшали яйця, на 0,8% та 0,6% знизилися ціни на макаронні вироби і цукор. Проте, за прогнозами експертів, така тенденція протримається не довго.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснив, що доведеться готуватися до подорожчання і цих продуктів, а також харчів із дешевого сегменту. Через ситуацію із електроенергією та опаленням та інфляцію споживчий ринок зазнає змін.

«Минулого року при інфляції 12,2% споживчий кошик в нас під 14% "витягнув". Тож, гадаю, таке співвідношення буде і цього року. Однозначно продовольство потягне за собою більше зростання. Особливо дешевий сегмент — ціни на овочі, хліб, крупи будуть рости швидше, ніж на дороговартісні продукти (м’ясо, молокопродукти, на кшталт сирів). Чим люди бідніші, тим вони більше їдять хліба і картоплі. Ситуація із замороженням соціальних стандартів буде перетворюватися на збільшений попит на дешеві продукти», — зазначив він.

Ключовим чинником інфляційної динаміки залишається девальвація гривні, яка на своєму піку (в жовтні 2024 року) досягла +14,5%, що вплинуло на підвищення вартості, зокрема імпортних товарів. В лютому 2025-го темп річної девальвації становить +9,7%. Іншими чинниками, що посилили інфляційну динаміку, експерти називають зростання витрат у зв’язку із підвищенням тарифів (восени НКРЕКП підвищила максимальні ціни на електроенергію для бізнесу) та через використання більш дорогих альтернативних видів енергії (компанії інвестують мільйони гривень у обладнання, щоб не залежати від графіків відключень, ці витрати закладаються у ціни для споживачів).

У Верховні Раді заявили про пришвидшення споживчої інфляції протягом першого кварталу 2025 року. За базовим сценарієм, така тенденція має змінитися з квітня. У другому кварталі інфляція піде на спад.

«Сприятимуть сповільненню інфляції вичерпання ефекту гіршого врожаю та більш жорстка монетарна політика НБУ. Зокрема НБУ прогнозує зростання річної інфляції до 14,3% на кінець І кварталу, 13,6% — ІІ кварталу, 12% — ІІІ кварталу, 8,4% — на кінець року. Водночас головним про-інфляційним ризиком залишатиметься сама війна, яка тисне на виробничі витрати бізнесу», — зазначив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев із посиланням на дані Держслужби статистики.

Ціни на продукти харчування в Україні і далі будуть рости. І у прогнозів зростання досить великі розбіжності: від 10–15% до 50% і вище. Хоча різні продукти будуть дорожчати по-різному, а деякі - навіть подешевшають. Про це у своїй статті «У зоні ризику: які продукти подорожчають найбільше й на скільки» для ZN.UA пише експерт у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру «АГРО ПЕРСПЕКТИВА» Лариса Гук.

Джерело матеріала
loader
loader