Початок нового року приніс українцям рекордне підвищення цін на основні продукти харчування.
За даними аналітиків EastFruit, найбільше зросли ціни на капусту, моркву та яблука. Та попри переважне здорожчання продуктів, деякі позиції навіть впали в ціні.
Так, ціни на капусту зросли втричі, що стало наслідком зменшення обсягів виробництва та поганої якості продукції. Цього року капуста стала одним із найбільш значних «жертв» інфляції на ринку овочів. Ціна моркви також збільшилася на 2,6 рази, досягнувши рівня 26 грн/кг. Ще більш відчутно здорожчали яблука — їх ціна піднялася на 79% і коливається в межах 25-28 грн/кг, а преміальні сорти коштують ще дорожче.
Економіст ФАО Андрій Ярмак пояснив, що зростання цін на яблука зумовлене несприятливими кліматичними умовами в Європі, що призвело до значних втрат урожаю. Високий попит на яблучний концентрат також підтримує високі ціни, навіть на продукцію нижчої якості. Схожі тенденції спостерігаються і в інших категоріях продуктів. Ціни на груші зросли в середньому на 70%, мандарини подорожчали на 58%, що обумовлено збільшенням витрат на вирощування та транспортування. Солодкий перець та виноград стали дорожчими на 20%, а картопля — на 30%.
Втім, серед негативних новин є і деякі позитивні моменти. Так, ціни на цибулю та тепличні помідори залишилися на рівні минулого року, а ціна тепличних огірків навіть знизилася на 5%. Більш того, оптові ціни на банани знизилися на 8%.
Останні новини України:
Українців попередили про підвищення тарифу на воду: названо суму після можливого зростання.
Українцям приходять завищені платіжки за газ: відомо, чому це може статись.
В Україні діють одразу кілька тарифів на електроенергію: частина українців заплатить менше у грудні.