Застосування органічних кислот у годівлі птиці підвищує перетравлення білків на 3-5%. Органічні кислоти та пробіотичні добавки стимулюють проліферацію нормальних клітин слизової оболонки кишківника, поліпшують оновлення тканин, перешкоджають проникненню ензимів, патогенної й умовно-патогенної мікрофлори. Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Встановлено, що використання 1% сорбінової кислоти та 0,2% лимонної кислоти суттєво збільшує ширину, висоту та площу дванадцятипалої, тонкої і товстої кишок у курчат-бройлерів на 14-ту добу вирощування.
У бройлерів, які споживали корм із умістом 0,5% та 1% мурашиної кислоти, ворсинки кишки збільшувалися зі 1088 мкм до 1273 мкм і 1250 мкм відповідно.
Аналогічно спостерігали збільшення крипти тонкої кишки у птиці зі 186 мкм до 266 мкм (р ≤ 0,05) за споживання 1% мурашиної кислоти, як порівняти з птицею, якій застосовували кормовий антибіотик авіламіцин.
Низка дослідників наголошують на збільшенні висоти ворсинок, глибини крипт і площі поверхні у товстій і тонкій кишках щурів, яким згодовували корми з масляною кислотою.
Також є повідомлення, що 0,2, 0,4 та 0,6%-й бутират у раціоні бройлерів покращує довжину ворсинок і глибину крипт у дванадцятипалій кишці і може бути дуже корисним для молодої птиці за розвитку кишківника.
Інші дослідження виявили, що найвища висота ворсинок дванадцятипалої кишки була у птиці за згодовування 3% масляної кислоти, тонкої кишки ‒ за згодовування 3% фумарової кислоти, а клубової кишки ‒ за використання 2% фумарової кислоти.
Крім того, м’язова товщина була знижена в усіх частинах тонкого кишківника. Зменшення м’язової товщини корисно для поліпшення травлення та засвоєння поживних речовин.
Аналогічні зміни покращення висоти ворсинок кишківника також спостерігали за використання маннанового олігосахариду з солями органічної кислоти та форміат амонію і кальцію пропіонату.
Збільшення й відновлення ширини ворсинок різних частин кишківника птиці вчені пояснюють дією органічних кислот на патогенні мікроорганізми і функцією кишкового епітелію як природного бар’єра проти патогенних бактерій і токсичних речовин у просвіті кишківника.