Багато хто знає кутю як основну страву на святковому столі, але мало хто усвідомлює, скільки видів цієї страви існує і чому саме вона готується на Різдво.
Кутя має чотири основні види, які готують на різні свята: Багата кутя на Святий вечір, Щедра на Щедрий вечір, Голодна кутя на Водохреща і Чорна кутя, яка готується на поминки. Кожен вид має особливе значення для українців.
Багата кутя є традиційною стравою на Святий вечір, коли родина збирається разом, щоб зустріти Різдво. Головним інгредієнтом для приготування куті є пшениця. Як зазначає психолог і письменниця Тетяна Дугельна, пшениця для наших пращурів була символом життя, сонця і вічності. До куті додають мед, мак, горіхи, родзинки та інші сухофрукти, що символізують багатство, удачу та добробут.
"Кутя буває щедрою на Щедрий вечір і голодною на Водохреща. На Водохреще ми закриваємо традицію саме третьою кутьою. Кутя на Водохреще – це кутя, яка закінчує весь цикл різдвяних свят", – пояснила письменниця.
Чорна кутя — це ще один вид страви, яку готують на поминки. Вона готується на основі солодкої підливи, а сама її назва «коливо» пов’язана з пам’яттю про померлих.
Кутя, як вказує Тетяна Дугельна, є архаїчною стравою, яка збереглася з дохристиянських часів:
"Вона губиться так далеко в глибині віків, що жоден дослідник не може однозначно вказати на дату, коли вперше наші з вами пращури стали їсти кутю".
Швидкий рецепт рисової куті.
Інгредієнти:
- 100 г рису (сухий довгозернистий);
- 30 г маку;
- 30 г ліщини;
- 50 г волоського горіху;
- 60 г квіткового меду;
- 30 г сушеної вишні або родзинок.
Порція розрахована на 4 осіб.
Останні новини:
До 5 тисяч гривень: українцям показали перші ціни на ялинки
Коли Святий вечір 2024 року: головні традиції та які страви потрібно готувати
Подорожчання Олів'є: українцям розповіли, скільки доведеться витратити на новорічний салат