Ранкова філіжанка еспресо для бадьорості, на обід капучино для настрою, ввечері - склянка лате за посиденьками з друзями. А тепер уявіть життя без кави. І це не ще одна «страшилка», продукт насправді потроху стає дефіцитом. Про те, чому кавові зерна продовжують дорожчати, скільки кави за рік випиває середній українець, а також які сорти вже важко відшукати у продажу – в матеріалі Коротко про.
Фермери цінують кожне кавове зернятко. Фото: shirencoffee.com
Вартість зросла на 50%
Типовий український супермаркет. У відділі бакалійних товарів кілька полиць заставлені упаковками з кавою. Знайомі кожному українцю назви кавових брендів не будемо перераховувати, їх і так всі знають. Невже проблема з кавою, про яку заявляють експерти, надумана?
З магазину зазирнемо до кафе. Ось одна з великих кав’ярень у неофіційній українській столиці кави Львові пропонує з десяток варіантів кавових напоїв – від еспресо до флет-вайт. Тамтешній бариста якраз готує для відвідувачів напій з міксу м’яких сортів арабіки. Каже, сировини вистачає.
- Закуповуємо сировину в офіційних дистрибуторів, - каже бариста Олексій. – Якихось проблем з постачанням не помітив.
Насправді проблеми у кавовій індустрії є. Банально- врожайність кавових плантацій гіршає. Про це ще з кінця минулого року говорять кавові фермери. А вчені з різних куточків світу провели більше 200 досліджень щодо майбутнього кави. Результати невтішні. І кількість, і якість врожаю погіршується скрізь. Відповідно, зростає ціна на продукцію.
- З початку року вартість кави зросла на 50% (хоча деякі експерти називають 80%. – Авт.), - розповідає Коротко про менеджер львівської кавової компанії Lembergold Роман. – Уявіть! Кавові трейдери говорять про те, що в деяких країнах плантації кави постраждали від паводків, в інших, навпаки, від посухи. Як би там не було, але на сьогодні з продажу зникли найбільш популярні сорти кави. Ось чекаємо з дня на день, але сировини так і немає. Наприклад, кава Домінікана Барахона АА. Популярна серед замовників, але зараз у дефіциті. Або Maragogype Nicaragua – це арабіка з гігантськими кавовими зернами. Має густу консистенцію, приємний смак. Також популярний сорт, хоч і з дорожчих: зараз по 900 грн за кілограм. І його теж поки немає.
- Але в кав’ярнях якогось дефіциту кави не спостерігається, - кажемо.
- Зазвичай кафе беруть суміші сортів, і такі варіанти поки що є, - пояснює Роман. – До того ж мають ще й запас.
Кава – другий за популярністю (після нафти) продукт у світі. Фото: rove.me
Втратили тисячі гектарів
Із холодного Львова перенесемося до теплої Бразилії. Країна – найбільший виробник кави у світі, домінує на ринку арабіки. Бразильські фермери вже не говорять, а кричать про величезні проблеми на їхніх плантаціях. Біда прийшла ще у ковідні часи, коли Бразилія постраждала від… морозів. Так, мінусова температура раптово вдарила у цій спекотній країні. Відповідно, у 2021-му році бразильській врожай кави був препоганий.
Щойно тамтешні фермери трохи оговталися від пережитого, викорчували померзлі кавові дерева, висадили нові, як прийшла нова біда - посуха. І паралельно поширилися всілякі хвороби, до прикладу, іржа кавового листя. Ця проблема дошкуляє не лише Бразилії, але й іншім країнам Латинської Америки.
В Азії, точніше, у В’єтнамі, який є провідним у світі виробником дешевшої робусти, своя біда. Нещодавно ключові регіони вирощування кави постраждали від тайфунів. Місцеві фермери говорять про втрату тисяч гектарів кавових плантацій. А на відновлення дерев знадобляться роки.
Вчені кажуть, що причина усіх цих бід з кавою – глобальне потепління. Економісти зі свого боку вважають, що у підвищенні цін на зерна також «винні» військові конфлікти, в тому числі і війна в Україні. А кавомани бояться, що повернеться ера розчинних напоїв 3 в 1, де від кави зазвичай лише надпис на пакетику.
Спочатку після вічного радянського дефіциту багато українці дивувались заварній каві, переважна більшість розчиняла у склянці порошкову суміш, яку і кавою не назвеш. Але з роками в країні зросла культура кавування. Люди розсмакували якісні моносорти і кавові мікси. Середньостатистичний українець за рік споживає приблизно 3 кг кави, хоча це не так вже й багато. До прикладу, у Швеції цифра більша: 8 кілограмів на рік на людину.
- Незважаючи на підвищення цін, попит на каву найближчим часом не зникне, - впевнено каже менеджер львівської кавової компанії Lembergold Роман. - Тому що альтернативи немає. Якщо ви п’єте каву щоранку, то і будете продовжувати пити незалежно від того, заплатили за чашку 40 чи 100 грн.
А як щодо якості? Щоб зекономити, дорожчі сорти арабіки можна змішати з більш дешевою робустою. Для гурманів це може бути неприпустимо, мовляв, і гірчить, і додає жорсткості у смаку. Втім, є й любителі міксів – все ж робуста бадьорить набагато сильніше, хоча й не має яскравого смаку, як арабіка. Все залежить від процентів міксу. Є, до речі, й ті, хто полюбляє саме робусту - дешево і міцно. Та й світові світові експерти вже кажуть про свіже підвищення попиту саме на робусту…
Кава, арабіка і робуста, – другий за популярністю (після нафти) продукт у світі. Складний у виготовленні, він залежить і від погодних умов, і від політичної ситуації у світі, але й такий, на якому можна добре заробити. Тому у підвищенні вартості на щоденний стаканчик кави винні й нечесні спекулянти.
А щоб подолати кавову кризу, необхідно збільшити інвестиції у сільське господарство, продумати стратегії адаптації до клімату, провести перевірки серед трейдерів, всіляко сприяти покращенню логістики, Та це, як то кажуть, не на часі. Тому, кавомани, готуймося платити більше.
Усе це кава: від міцного еспресо до легенького лате. Фото: primulaproducts.com