Чай – один із найпопулярніших напоїв у світі, він має багату історію, купу різновидів і різноманітні традиції заварювання.
Іноді, під час приготування чаю, на його поверхні утворюється біла піна, що може викликати здивування і навіть купу запитань у тих, хто бачить таке явище вперше. Розповідаємо, чому з'являється біла піна та чи варто хвилюватися стосовно цього.
Які причини утворення білої піни на поверхні чаю
Біла піна, що утворюється на поверхні чаю, може з'являтися з декількох причин. Це зовсім не значить, що з напоєм щось не так.
- Наявність білкових сполук у листі чаю – це найпоширеніша причина утворення білої піни. Під час заварювання напою білок та амінокислоти взаємодіють із окропом, перетворюючись на пінні бульбашки. Ці бульбашки збираються на поверхні чаю у вигляді білої або світлої піни. Особливо часто це відбувається під час заварювання зеленого чи білого чаю, який містить у своєму складі більше таких речовин, ніж чорний.
- Уміст сапонінів – органічних речовин, які під час взаємодії з водою утворюють піну. У чай сапоніни потрапляють із самого листя чи з домішків трав і фруктів. Вони цілком безпечні для здоров’я.
- Якість води. Вода з високим умістом кальцію та магнію може взаємодіяти з компонентами чаю, тому утворюється біла піна. Вода з підвищеною жорсткістю також може бути причиною появи піни, оскільки мінерали й солі вступають у хімічну реакцію з органічними речовинами, які містяться в листі чаю.
- Метод заварювання чаю також відіграє важливу роль в утворенні білої піни на поверхні напою. Піна може виділятися, якщо чай заварюється окропом.
Як підготуватися до Нового року 2025: поради для створення святкового настрою
Як правильно перезапустити пральну машину після відключення світла
Яка червона риба найкраща для домашнього засолювання: поради професійних кухарів