В Україні слід очікувати зростання цін на хліб та випічку, зокрема кондитерську. Наскільки відчутним може бути подорожчання, розповів економіст Олег Пендзин у коментарі для видання "РБК-Україна".
Хліб масових сортів за останній рік подорожчав на 13%, тобто щомісячне зростання цін складало приблизно 1%. Приблизно така ж динаміка зберігатиметься й надалі, впевнений економіст.
Навіть якщо дорожчатиме зернова база та інша сировина, а також електроенергія – заводи регулюватимуть ціни на хліб.
Набагато відчутнішим може бути зростання цін на іншу випічку, зокрема кондитерську, адже вартість цієї продукції виробниками не контролюється.
"Ціни на преміум випічку та кондитерку не контролюються, там подорожчання може бути достатньо високим. А ціни на хліб масових сортів контролюють, щоб не було підвищення більше 1% в місяць, максимум 1,5%", - зазначив експерт.
Олег Пендзин пояснив, що часом виробники, щоб уникнути збільшення цін на хліб масових сортів, "перекидають" частину витрат на його виробництво на інші види преміум випічки.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, заради бутерброда плюс 50 грн до чека: супермаркети різко змінили ціни на ковбасу, сосиски та сардельки.
Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, улюблені солодощі набувають гіркого присмаку: ціни на шоколад б'ють усі можливі рекорди - що далі.