Одним з недооцінених викликів сучасної науки є зберігання пива якомога холоднішим під час неспішного споживання. Схоже, вчений винайшов оптимальну для цього форму бокала.
Клаудіо Пеллегріні з Федерального університету Сан-Жуан-дель-Рей у Бразилії розробив математичну модель, яка визначає оптимальну форму келиха для збереження пива прохолодним.
Метою дослідження стала мінімізація надходження тепла у пиво. звичайно, можна використовувати ізоляційні матеріали або ручки бокалів для зменшення контакту з теплими руками. Але досить елегантним рішенням є зміна дизайну скляного посуду без використання додаткових елементів.
Головне завдання полягає в тому, щоб знайти форму, яка мінімізує передачу тепла та водночас зберегти дизайн практичним для звичайного використання.Частина проблеми полягає в тому, щоб зрозуміти швидкість, з якою тепло передається в скло даної геометрії, а потім розробити форму, яка цю швидкість зменшує
Пеллегріні починає з моделювання бокала з кривої, що обертається навколо вертикальної осі, щоб утворити «тіло обертання» з певним радіусом основи, висотою та співвідношенням між основою та верхнім отвором. Він припускає, що основа ізольована, що рідина має однакову температуру та склад і що скло має незначний термічний опір. Все це гарантує, що основним фактором, що визначає теплообмін, є форма контейнера.
Використовуючи цей підхід, Пеллегріні виявив, мабуть, очевидний факт, що оптимальний келих для пива має вузьку основу і поступово розширюється до верху, дозволяючи користувачеві комфортно пити. Дійсно, дослідник каже, що деякі традиційні пивні бокали уже мають ці характеристики: «бразильський тюльпан», «імперська пінта» та «американська пінта».
Проте підхід Пеллегріні має деякі обмеження. Алгоритм оптимізації працює для конкретних значень радіуса основи, висоти скла та відношення основи до радіуса отвору. Але це не визначає найкращу конфігурацію цих значень. Отже, рішенням є сімейство форм із відносно невеликими відмінностями.
Звичайно, є й інші фактори, які визначають форму бокала. Наприклад, розмір і форма верхньої частини склянки визначають кількість піни, яка утворюється під час наливання. А оскільки піна вловлює молекули запаху, це впливає на відчуття під час пиття. Наприклад, бельгійське пиво подають у келихах спеціальної форми для створення унікального досвіду. Це дуже серйозне дослідження опубліковане на сайті препринтів arXiv.org.
Джерело: Discover