Зеленський: Вступ України до НАТО зупинить імперські амбіції Росії
Зеленський: Вступ України до НАТО зупинить імперські амбіції Росії

Зеленський: Вступ України до НАТО зупинить імперські амбіції Росії

Президент України Володимир Зеленський виступив на саміті Україна – Північна Європа в Рейк'явіку, де наголосив на історичній можливості зупинити агресію у Східній Європі та запобігти подальшому поширенню конфлікту.

У своєму зверненні до представників північноєвропейських країн український лідер висловив вдячність Ісландії, Швеції, Данії, Фінляндії та Норвегії за надану військову підтримку та сприяння розвитку оборонного виробництва України.

Глава держави окреслив ключові напрямки необхідної допомоги, серед яких – оснащення бригад, розширення виробництва зброї в Україні, особливо ракет далекого радіусу дії, безпілотників та систем РЕБ. Також він звернув увагу на необхідність збільшення закупівель артилерійських боєприпасів та протидії тіньовому флоту РФ.

Зеленський застеріг, що за наявною інформацією, Росія нарощує виробництво зброї за підтримки режиму Північної Кореї, маючи на меті досягти рівня ЄС у виробництві боєприпасів наступного року.

Президент особливо підкреслив значення майбутнього членства України в НАТО як гарантії безпеки від російської агресії. За його словами, це стане "нездоланною захисною стіною" проти імперських амбіцій Москви.

Усі запропоновані ініціативи є складовими Плану перемоги, для реалізації якого потрібна підтримка партнерів, включаючи тих, хто наразі демонструє скептичне ставлення.

Саміт у Рейк'явіку став четвертим заходом у форматі Україна – Північна Європа, після зустрічей у Стокгольмі (травень 2024), Осло (грудень 2023) та Гельсінкі (травень 2023).

Джерело матеріала
loader