З п'ятачком і рогами. Де на Землі досі мешкають дивні доісторичні свині-олені
З п'ятачком і рогами. Де на Землі досі мешкають дивні доісторичні свині-олені

З п'ятачком і рогами. Де на Землі досі мешкають дивні доісторичні свині-олені

Археологічні відкриття показують, що наскельні малюнки із зображенням свиней-оленів з'явилися ще близько 40 000 років тому.

Земля є домівкою для неймовірної кількості тварин: деякі з них давно вимерли, а інші досі процвітають. Наприклад, дивовижні свині-олені з п'ятачками й рогами, які відокремилися від своїх предків-свиней між 26 і 12 мільйонами років тому після того, як опинилися в ізоляції на Сулавесі через підняття рівня світового океану наприкінці останнього крижаного періоду, пише Live Science.

Відмінною рисою цього дивовижного виду є зуби, схожі на бивні. Подібно до людських нігтів і волосся, вони продовжують рости протягом усього життя, а часом навіть можуть вростати в череп. Зуби, що виступають із верхньої частини морди, виглядають як роги оленя, звідси й назва бабірусси: слово babirusa малайською мовою означає "свиня-олень". Однак іноді представників цього виду також називають "доісторичними свинями", оскільки вони з'являються на наскельних малюнках віком близько 40 000 років тому.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Відомо, що цей вид мешкає на острові Сулавесі та сусідніх островах Індонезії. Як правило, свині-олені харчуються листям, фруктами, грибами, корою дерев, а також комахами, рибою і дрібними ссавцями.

Вчені десятиліттями вивчають цей вид, але поки так і не змогли розгадати, для чого бабірусам такі бивні. Спочатку вважалося, що бивні допомагають самцям битися один з одним, щоб завоювати самок. На жаль, пізніше біологи з'ясували, що бабіруси не використовують свої бивні в протистояннях: вони встають на задні лапи та "боксують" один з одним. Бивні бабірусс також крихкі, що робить їх непридатними для бою. Наразі вважається, що їх використовують для приваблення самок, хоча ця теорія не доведена.

Представники роду Babyrousa зазвичай мешкають у тропічних лісах на індонезійських островах Сулавесі й Буру, а також сусідніх архіпелагах. На жаль, це єдині їхні місця проживання, більше вони ніде не зустрічаються.

Будова черепа свині-оленя
Фото: The Palmer

Відомо, що дорослі особини можуть досягати у висоту близько 60 сантиметрів, а їхня довжина становить близько 90 сантиметрів, при цьому вага свиней може перевищувати 90 кг. Дослідники визнають, що представники цього роду насправді є одними з найстаріших представників сімейства свиней.

До 2002 року вважали, що всі бабіруси належать до одного виду, але тепер учені виділили три види, які нині живуть:

  • північносулавеська бабірусса (Babyrousa celebensis) — коричнево-сіре забарвлення, мешкає на Сулавесі;
  • бурунська бабірусса (Babyrousa babyrussa) — вкриті густою золотистою шерстю і мешкають на острові Буру, Сула, Манголе і Талібу;
  • безволоса бабірусса Тогіан (Babyrousa togeanensis) — зустрічається тільки на островах Тогіан.

Зазначимо, що існує й четвертий дрібніший вид — бабірусса Бола Бату (Babyrousa bolabatuensis). Він був ідентифікований за викопними рештками на Сулавесі в 1950-х роках, але сьогодні вважається вимерлим.

Не менш цікавою біологи вважають і будову тіла бабірусс. Дослідники виявили, що у них складні двокамерні шлунки, схожі на травну систему овець, а не на їхніх побратимів-свиней. Тварини, як правило, використовують свої копита для риття землі в пошуках їжі, але також можуть стояти на задніх ногах, щоб дістати листя і фрукти.

До речі, на відміну від інших членів сімейства свиней, у бабірусс немає товстої ростральної кістки в морді, що означає, що їхні морди занадто слабкі, щоб рити тверду землю.

Раніше Фокус писав про те, що мозок свині оживили через годину після смерті тварини.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader