Після виборів «Грузинська мрія» може обрати нового президента
Після виборів «Грузинська мрія» може обрати нового президента

Після виборів «Грузинська мрія» може обрати нового президента

Після виборів «Грузинська мрія» може обрати нового президента

Вперше главу держави обиратимуть не громадяни.

Отримавши більшість місць у новому парламенті, «Грузинська мрія» зможе обрати нового президента, повідомляє Ехо Кавказу.

Вибори відбудуться упродовж 45 днів після проведення першого засідання новообраного парламенту. Главу держави вперше оберуть не громадяни, а 300 членів виборчої колегії – депутати парламенту, члени найвищих представницьких органів Абхазької та Аджарської автономних республік, а також органів місцевого самоврядування.

Відповідно до виборчого законодавства Грузії, наступні президентські вибори в країні мають відбутися у 2024 році. Це будуть дев'яті президентські вибори після здобуття Грузією незалежності у 1991 році.

Відповідно до ухваленої у 2017 році Конституції, яка скорочує повноваження президента, попередні вибори стали останніми прямими президентськими виборами.

Президентом може бути обраний громадянин Грузії не молодше 40 років, який прожив у Грузії щонайменше протягом 15 років. Водночас вимога про необхідність проживання в країні протягом останніх трьох років до виборів скасована.

Парламентські вибори в Грузії відбулися вчора, 26 жовтня. Вперше вони проводилися винятково на пропорційній основі. Центральна виборча комісія оголосила попередні результати - понад 50% набирає провладна партія.

Проросійська "Грузинська мрія" неодноразово мала намір усунути з посади чинну президентку - проєвропейського політика Саломе Зурабішвілі - використовуючи процедуру імпічменту. Однак, як у минулому скликанні, так і в цьому вона не зможе цього зробити, оскільки за недовіру президентові мають проголосувати дві третини депутатів 150-місного парламенту.

Джерело матеріала