Матусям дозволили відпочити достроково: кому і як нарахується пенсія
Матусям дозволили відпочити достроково: кому і як нарахується пенсія

Матусям дозволили відпочити достроково: кому і як нарахується пенсія

Багатодітні матері в Україні мають можливість отримати пенсію раніше за інших. Жінки, які народили п’ятьох і більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, можуть вийти на пенсію вже в 50 років, за умови наявності мінімум 15 років страхового стажу.

Це право закріплене у статті 115 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Якщо виховання дітей здійснював батько, то за тих самих умов він може вийти на пенсію у 55 років, маючи 20 років стажу, пише головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Догляд за дітьми враховується як частина трудового стажу. Наприклад, періоди до 2004 року, коли непрацююча мати доглядала за дитиною до трирічного віку, включаються в стаж на підставі свідоцтва про народження. А з 2004 року такий догляд зараховується, якщо мати отримувала допомогу по догляду за дитиною. Починаючи з 2005 року, ці періоди фіксуються у Державному реєстрі загальнообов’язкового соціального страхування.

Дитина на клумбі / фото: Pixabay

Для призначення дострокової пенсії багатодітній матері слід надати до Пенсійного фонду такі документи:

  • заяву на призначення пенсії,
  • паспорт,
  • свідоцтво про шлюб (якщо змінювалося прізвище),
  • ідентифікаційний номер,
  • трудову книжку чи інші документи, що підтверджують страховий стаж,
  • свідоцтва про народження дітей та, за можливості, їхні паспорти.

Крім дострокової пенсії, багатодітні матері можуть претендувати на надбавку за особливі заслуги перед Україною. Так, жінкам, які народили і виховали п’ятьох і більше дітей, передбачено надбавку від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Розмір надбавки залежить від кількості дітей і нараховується відповідно до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною".

У випадках, коли мати помирає або втрачає батьківські права, право на надбавку переходить до батька, якщо він займався вихованням дітей.

Раніше ми повідомляли, пенсіонерів попередили про важливу процедуру.

Як подати заяву на онлайн пенсію- детальніше на Знай.ua.

Теги за темою
пенсії
Джерело матеріала
loader
loader