Концентрація рідкоземельних металів: мантія Землі розділена на дві частини через руйнування
Концентрація рідкоземельних металів: мантія Землі розділена на дві частини через руйнування

Концентрація рідкоземельних металів: мантія Землі розділена на дві частини через руйнування

Дослідження показало, що мантія нашої планети розділена на дві ділянки, які виникли після розпаду суперконтиненту Пангея.

Мантія Землі розділена Тихоокеанським вулканічним вогняним кільцем, древнім розколом, який відображає руйнування суперконтиненту Пангея, як показало дослідження, опубліковане в журналі Nature Geoscience. Вчені вважають, що руйнування суперконтиненту Пангея призвело до поділу мантії на дві половини — Африканську і Тихоокеанську зону, пише Live Science.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Африканська зона простягається від східного узбережжя Азії та Австралії через Європу й Африку до західного узбережжя Північної Америки. Тихоокеанська зона охоплює Тихий океан. Як показує нове дослідження, під Африканською зоною в мантії міститься набагато більше цінних хімічних елементів, ніж в іншій зоні.

За словами вчених, за останній мільярд років на Землі існувало два суперконтиненти: Родінія, створений приблизно 1,2 млрд років тому, який розпався приблизно 750 млн років тому, і Пангея, створений приблизно 335 млн років тому, який розпався приблизно 200 мільйонів років тому.

Ці суперконтиненти об'єдналися в те місце, яке є зараз територією Африки. Коли океани між ними зникли, то океанічна кора пішла під континенти і забрала з собою континентальні породи. Таким чином хімічні елементи та їхні ізотопи потрапили в мантію. Цей самий процес продовжився після об'єднання суперконтинентів.

Навіть після того, як суперконтинент Пангея розпався, ознаки його розколу збереглися як у глибокій частині мантії, так і в її верхній частині. Вчені вивчили хімічний склад зразків із серединно-океанічних хребтів, де літосферні плити розходяться, а магма з неглибокої частини мантії просочується і перетворюється на базальт.

Вчені порівняли хімічний склад базальтів з усього світу і з тих самих періодів часу. У результаті вони виявили, що мантія в її неглибокій частині розділена на Африканську і Тихоокеанську зони.

За словами вчених, результати дослідження дають більше інформації про процеси, які пов'язують мантію і поверхню Землі. Досі достеменно не зрозуміло чому розпалися суперконтиненти, але вчені вважають, що це пов'язано з підйомом гарячої магми з глибокої частини мантії Землі.

За словами авторів дослідження, хімічний склад двох зон мантії відображає те, що відбувається на поверхні планети, а також те, що відбувається глибоко в її надрах. Розуміння цих процесів може допомогти визначити, де знаходиться велика концентрація рідкоземельних металів, необхідних для створення сучасних технологій.

Як уже писав Фокус, на поверхні океану є те, що дозволяє йому поглинати більше вуглецю. Дослідники виявили, що всього одна смужка води здатна в рази збільшити здатність світового океану поглинати вуглець.

Також Фокус писав про те, що інопланетному життю для існування не обов'язково потрібна планета. Вчені вважають, що позаземні організми можуть існувати в космосі у вигляді особливої колонії.

Теги за темою
Земля
Джерело матеріала
loader